Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Cornelis Franken
database-id
1023


Burger

Categorie :Als gevolg van gevechten
Naam :Cornelis Franken     (Man)
Leeftijd :24
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Adrianus Franken en Geertruida van Gent
Beroep :Weervisser
Adres :Bergen op Zoom
Geboortedatum : 08-07-1920Plaats:Bergen op Zoom
Overlijdensdatum :02-11-1944    Plaats:Oud-Vossemeer
Begraven:Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen,
Grafnummer:E--1008
Persoonlijk verhaal : Cornelis Franken

Cornelis Franken was waarschijnlijk lid van de Orde Dienst Bergen op Zoom (groep Rogier Heijnen +/- 20 man) maar het kan ook zijn dat hij tot de Orde Dienst Tholen behoorde.

Hij sneuvelde als gevolg van een buikwond die bij opliep bij het aanwijzen van Duitse posities. Dit zou gaan om een para Kompanie v/h 6e Fallschirmjäger Regiment in Nieuw-Vossemeer.

Om deze post aan te wijzen was hij meegereden met een Nederlandse Liaison Officier S.E. Dike. Deze was afkomstig uit de regio Eindhoven en voerde met een scoutcar een korte Recce uit naar de OD posten in Oud-Vossemeer en Stavenisse .

         

Gevechten rondom het Veer bij Oud-Vossemeer

Voordat de eerste Canadezen op 30 oktober voet op Thoolse bodem zetten hadden de Duitsers de brug nog weten op te blazen. Het verzet besloot hierop om het veer bij Oud-Vossemeer te bewaken. Ze hadden hun intrek genomen in het veerhuis en op locaties achter de havendijk.

Dit bleek niet onverstandig te zijn. Ze konden een drietal duitse militairen gevangennemen die de bedoeling hadden om ook het Veer onklaar te maken. Cornelis "Kees" van Gerven raakt tijdens deze acties zwaar gewond aan een long en een been.

Huisarts Lindenberg die hulp kwam bieden trapte op een landmijn. Tijdens de beschietingen raakte ook een inwoner die in de buurt van het veer woonde gewond. Dit zou Karel Vos geweest zijn die later dat jaar aan de gevolgen van deze verwonding alsnog overleed. 

Op 31 oktober melden een jonge student uit Bergen op Zoom zich aan om te helpen bij de bescherming van het Veer. Zijn naam was Boudewijk "Bou" Kooijman. Kooijman begeleide 2 dagen later een Canadese officier die tijdens een verkenning de activiteiten rondom het Veer in ogenschouw nam. Hij reed met deze officier ook naar Sint Annaland waar ze door de enkele nog in het dorp aanwezige inwoners feestelijk werden onthaald. 

Terug in Oud-Vossemeer werd in het Veerhuis nog e.e.a. besproken. Daar werden ze beschoten. Mogelijk door vijand die zich bij de molen had verschanst. Cor Franken werd hierbij dodelijk getroffen in de buik. Hulp van de aanwezige arts mocht niet meer baten en Cor overleed een kwartier na het fatale schot. Ook buiten werd er weer vollop over en weer op elkaar gevuurd. Bou Kooijman werd toen hij vanuit zijn positie achter de dijk naar de vijand speurde dodelijk in het hoofd getroffen.

In 1954 zijn er in Oud-Vossemeer twee straten naar Kooijman en Franken vernoemd.

Bronnen
lijst archief gemeente Tholen dhr. Zuurdeeg
Bron overlijden: Informatie Richard BinkHuysen via email
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 23

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id