Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Boudewijn Herman Kooijman
database-id
1038


Burger

Categorie :Als gevolg van gevechten
Naam :Boudewijn Herman Kooijman     (Man)
Alias/Schuilnaam:Bou
Leeftijd :18
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Cornelis Johannes Kooijman en Cornelia Catharina Krijger
Beroep :Landbouwer
Adres :Sint-Annaland
Geboortedatum : 04-12-1925Plaats:Sint Maartensdijk
Overlijdensdatum :02-11-1944    Plaats:Oud-Vossemeer
Lid OD
Sneuvelde tijdens gevechten bij het Veer in Oud-Vossemeer.
Begraven:Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen,
Grafnummer:C--296
Persoonlijk verhaal : Boudewijn Herman Kooijman

Boudewijn Kooijman studeerde te Bergen op Zoom. Hij kwam met een stengun aan op Tholen waarbij hij zich aansloot bij de OD te Oud-Vossemeer. Hij overleed aan een hoofdwond die hij opliep bij de gevechten in de omgeving van het Veer bij Oud-Vossemeer.

Gevechten rondom het Veer bij Oud-Vossemeer

Voordat de eerste Canadezen op 30 oktober voet op Thoolse bodem zetten hadden de Duitsers de brug nog weten op te blazen. Het verzet besloot hierop om het veer bij Oud-Vossemeer te bewaken. Ze hadden hun intrek genomen in het veerhuis en op locaties achter de havendijk.

Dit bleek niet onverstandig te zijn. Ze konden een drietal duitse militairen gevangennemen die de bedoeling hadden om ook het Veer onklaar te maken. Cornelis "Kees" van Gerven raakt tijdens deze acties zwaar gewond aan een long en een been.

Huisarts Lindenberg die hulp kwam bieden trapte op een landmijn. Tijdens de beschietingen raakte ook een inwoner die in de buurt van het veer woonde gewond. Dit zou Karel Vos geweest zijn die later dat jaar aan de gevolgen van deze verwonding alsnog overleed. 

Op 31 oktober melden een jonge student uit Bergen op Zoom zich aan om te helpen bij de bescherming van het Veer. Zijn naam was Boudewijk "Bou" Kooijman. Kooijman begeleide 2 dagen later een Canadese officier die tijdens een verkenning de activiteiten rondom het Veer in ogenschouw nam. Hij reed met deze officier ook naar Sint Annaland waar ze door de enkele nog in het dorp aanwezige inwoners feestelijk werden onthaald. 

Terug in Oud-Vossemeer werd in het Veerhuis nog e.e.a. besproken. Daar werden ze beschoten. Mogelijk door vijand die zich bij de molen had verschanst. Cor Franken werd hierbij dodelijk getroffen in de buik. Hulp van de aanwezige arts mocht niet meer baten en Cor overleed een kwartier na het fatale schot. Ook buiten werd er weer vollop over en weer op elkaar gevuurd. Bou Kooijman werd toen hij vanuit zijn positie achter de dijk naar de vijand speurde dodelijk in het hoofd getroffen.

In 1954 zijn er in Oud-Vossemeer twee straten naar Kooijman en Franken vernoemd.

Bronnen
Overzicht slachtoffers Tholen door dhr. Zuurdeeg
Bron geboorte: geboorteakte 107
Bron overlijden: Informatie Richard BinkHuysen via email

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id