Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Oene Johannes Engelbertus Steenbeek
database-id
1063


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Oene Johannes Engelbertus Steenbeek     (Man)
Leeftijd :29
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Rutgert Steenbeek en Antje Sierdsma
Beroep :Adj directeur en controleur distributiedienst
Adres :Lopik
Geboortedatum : 06-10-1915Plaats:Scherpenisse
Overlijdensdatum :24-10-1944    Plaats:Amsterdam
Gefusilleerd.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:

Gedenkboek 36.

"Verzetsgroep", Apollolaan, Amsterdam.

Oorlogsmonument, Dorpsstraat, Lopik-Dorp, op het monument wordt de naam vermeld.

Persoonlijk verhaal : Oene Johannes Engelbertus Steenbeek

Aan het boek "Hun naam leeft voort...!" (Repro Holland BV, Alphen aan de Rijn, 1989) is het volgende ontleend:

Oene Steenbeek was werkzaam als adjunct-directeur en controleur bij de distributiedienst. In het verzet was hij contactman voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO-Lopik) en werkte ook voor de Ordedienst (OD).

Tijdens een huiszoeking vond een landwacht een brief met enkele namen en adressen. Daarbij ook de naam en het adres van Oene Steenbeek. Hij werd op 04-10-1944 door de Duitsers gearresteerd met enkele anderen van wie de namen en adressen ook in de brief voorkwamen.

De arrestanten werden naar Utrecht overgebracht voor verhoor op het Hoofdbureau van de Landwacht. Daarna werden ze, via het bureau van de Sicherheitsdienst (SD) aan de Maliebaan, opgesloten in de gevangenis aan het Wolvenplein te Utrecht. Enkele dagen later kwamen ze, via de Euterpestraat, in de gevangenis aan de Weteringschans terecht.

Op 23-10-1944 werd op de Apollolaan in Amsterdam de SD-officier Oehlschläger door het verzet doodgeschoten. De volgende dat werd Oene Steenbeek met 28 anderen uit de "Weterinschans" op de plaats van de aanslag als repressaille gefusilleerd. Allen zijn op 24-10-1944 in Westerveld gecremeerd en hun as is verstrooid.

Bronnen
Overzicht slachtoffers Tholen door dhr. Zuurdeeg; Inventaris collectie OJE Steenbeek;
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 26-10-1944, nummer 563, Amsterdam.

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id