Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Karel Cornelius Vos
database-id
1069


Burger

Categorie :(Artillerie)beschieting
Naam :Karel Cornelius Vos     (Man)
Leeftijd :61
Burgerlijke Status: Gehuwd met Jacoba Helena Scherpenisse
Ouders :Jacob Vos en Maria Pieternella de Graaff
Beroep :Landbouwersknecht
Adres :Molendijk
Sint-Annaland
Geboortedatum : 28-05-1883Plaats:Oud-Vossemeer
Betrokken bij actie :01-11-1944    PlaatsOud-Vossemeer
Overlijdensdatum :25-12-1944    Plaats:Oud-Vossemeer
Getroffen tijdens beschieting van Oud-Vossemeer in november 1944.
Begraven:Sint-Annaland - AB
Grafnummer:--132
Persoonlijk verhaal : Karel Cornelius Vos
Gevechten rondom het Veer bij Oud-Vossemeer

Voordat de eerste Canadezen op 30 oktober voet op Thoolse bodem zetten hadden de Duitsers de brug nog weten op te blazen. Het verzet besloot hierop om het veer bij Oud-Vossemeer te bewaken. Ze hadden hun intrek genomen in het veerhuis en op locaties achter de havendijk.

Dit bleek niet onverstandig te zijn. Ze konden een drietal duitse militairen gevangennemen die de bedoeling hadden om ook het Veer onklaar te maken. Cornelis "Kees" van Gerven raakt tijdens deze acties zwaar gewond aan een long en een been.

Huisarts Lindenberg die hulp kwam bieden trapte op een landmijn. Tijdens de beschietingen raakte ook een inwoner die in de buurt van het veer woonde gewond. Dit zou Karel Vos geweest zijn die later dat jaar aan de gevolgen van deze verwonding alsnog overleed. 

Op 31 oktober melden een jonge student uit Bergen op Zoom zich aan om te helpen bij de bescherming van het Veer. Zijn naam was Boudewijk "Bou" Kooijman. Kooijman begeleide 2 dagen later een Canadese officier die tijdens een verkenning de activiteiten rondom het Veer in ogenschouw nam. Hij reed met deze officier ook naar Sint Annaland waar ze door de enkele nog in het dorp aanwezige inwoners feestelijk werden onthaald. 

Terug in Oud-Vossemeer werd in het Veerhuis nog e.e.a. besproken. Daar werden ze beschoten. Mogelijk door vijand die zich bij de molen had verschanst. Cor Franken werd hierbij dodelijk getroffen in de buik. Hulp van de aanwezige arts mocht niet meer baten en Cor overleed een kwartier na het fatale schot. Ook buiten werd er weer vollop over en weer op elkaar gevuurd. Bou Kooijman werd toen hij vanuit zijn positie achter de dijk naar de vijand speurde dodelijk in het hoofd getroffen.

In 1954 zijn er in Oud-Vossemeer twee straten naar Kooijman en Franken vernoemd.

Bronnen
Overzicht slachtoffers Tholen door dhr. Zuurdeeg

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id