Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Pieter Cornelis Marinus van de Velde
database-id
1194


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Pieter Cornelis Marinus van de Velde     (Man)
Leeftijd :46
Burgerlijke Status: Gehuwd met Ida Johanna Nebbeling
Beroep :Scheepsarts, internist, geneesheer-directeur
Adres :Hoogeveen
Geboortedatum : 23-04-1897Plaats:Vlissingen
Overlijdensdatum :08-03-1945    Plaats:Apeldoorn
Gefusilleerd.
Begraven:Nieuwe Gem. begraafplaats, Zuiderweg, Hoogeveen,
Grafnummer:klasse A--209
Eerste begraafplaats:Heidehof 1945
Monument:

Monument "De Woeste Hoeve", Oude Arnhemseweg, Hoenderloo (gem Beekbergen), op het monument wordt de naam vermeld.                                                          "Monument voor Burgerslachtoffers", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen.

Persoonlijk verhaal : Pieter Cornelis Marinus van de Velde

Deze in Vlissingen geboren arts pleegde zijn verzetacties vanuit het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen waar hij de geneesheer-directeur was. Hij zorgde voor onderdak aan vervolgden, zowel thuis als in het ziekenhuis door verpleging op afdelingen voor zogenaamd besmettelijke ziekten. Bijna genezen joodse patiënten werden dankzij zijn acties naar veilige adressen geloodst. Van de Velde behoedde door gefingeerde ziekterapporten en vervalste röntgenfoto's tientallen mannen voor deportatie. Nadat de Duitsers een tip kregen over een zender in het complex Bethesda werd hij op 28 februari 1945 gearresteerd door de SD. Hij werd naar Assen vervoerd en ingesloten in het Huis van Bewaring. In de nacht van 6 op 7 maart 1945 vond bij de Woeste Hoeve in de buurt van Apeldoorn een aanslag plaats op de hoge Duitse functionaris Hans Rauter. De aanslag mislukte deels. Rauter overleefde de aanslag, hoewel hij zwaar gewond raakte. Als represaillemaatregel werden op de plaats van de aanslag de volgende dag al 117 mannen gefusilleerd. Dokter van de Velde was een van hen. Samen met een aantal andere verzetsmannen werd hij in de nacht van 7 maart 1945 vervoerd naar de Woeste Hoeve. Om daar in de vroege morgen van 8 maart 1945 gefusilleerd te worden. Hij was toen 47 jaar. Vanwege de verzetsacties van Pieter Cornelis Marinus van de Velde staat er sinds 2010 dit beeld bij het ziekenhuis Bethesda. Er is in straat naar hem vernoemd en in 1995 werd hem postuum de Yad Vashem onderscheiding toegekend.

Onderscheidingen
Yad VashemYad Vashem
.
Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
Het Grote Gebod; OGS
Bron geboorte: geboorteakte 230

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id