Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Willem de Waal
database-id
1197


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Willem de Waal     (Man)
Leeftijd :45
Burgerlijke Status: Gehuwd met Etje Strik
Beroep :Gemeentesecretaris
Adres :Swinsedreef 14
Rockanje
Geboortedatum : 08-11-1899Plaats:Bruinisse
Overlijdensdatum :06-12-1944    Plaats:Rockanje
Gefusilleerd.
Begraven:Begraafplaats Maria Rust, Zeeweg, Rockanje,
Monument:

Oorlogsmonument "Duinen Tweede Slag", Tweede Slag, Rockanje, op het monument wordt de naam vermeld.                                                                                      Gedenkplaat in het gemeentehuis van Rockanje, op de gedenkplaat wordt de naam vermeld.

Bij het grafmonument wordt de naam op gedenkplaat
Persoonlijk verhaal : Willem de Waal

Willem de Waal was secretaris van de gemeente Rockanje. Hij werd 's avonds op 04-12-1944 opgepakt. Omdat zijn huis aan de Swinsedreef al eerder door de Duitsers in beslag was genomen, woonde hij op dat moment in enkel kamers van het gemeentehuis. Waarom Willem de Waal verraden is door de Duitse deserteur die bij Cornelis Langendoen was opgepakt en later is gefusilleerd, blijft een raadsel. Willem de Waal zat immers niet in het verzet, hoewel hij wel iemand was die van zijn positie als secretaris gebruik maakte om anderen te helpen, bijvoorbeeld met zegels of stempels. Op momenten dat hij door de Duitsers werd gehaald om aan de hand van het bevolkingsregister de opgeroepen mannen te controleren, heeft hij veel mensen gered door gegevens te fingeren.

Op die dag werden nog verschillende andere personen opgepikt voor verhoor en overgebracht naar Brielle. Op 5 december werden de Waal en de van der Zee's (vader en twee zonen uit Zwartewaal) met Johannes Groeneveld en Cornelis Langendoen uit de groep gehaald. De anderen kregen te horen dat deze zes personen zouden worden doodgeschoten. Zijzelf mochten naar huis. Op diezelfde dag werden de huizen van Cornelis Langendoen en Johannes Groeneveld in brand gestoken.

Op 5 december 's avonds werden de zes teruggevoerd naar Rockanje en ondergebracht in een bunker. Op 6 december werden ze gefusilleerd in de duinen, even ten noordan van het Tweede Slag. De begrafenis heeft plaats gevonden op de ochtend van zaterdag 9 december. Nadat op de fusilladeplaats in de duinen eerst een groot houten kris en later zes kleinere houten kruisjes waren geplaatst, werd in het voorjaar 1951 een stenen kruis opgericht, waarop de namen van de zes gefusilleerden zijn vermeld. In verband met de afslag van de buiten duinen is het kruis enkele malen verplaatst in oostelijke richting, over een totale lengte van 60 meter.

Bron: Willem de Waal, Maria Rust, Rockanje.

Bronnen
Het Grote Gebod; O.G.S.;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id