Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Izaäk Anthonie Daane
database-id
1802


In Duitse (Krijgs)dienst

Categorie :in Duitse krijgsdienst
Naam :Izaäk Anthonie Daane     (Man)
Leeftijd :28
Burgerlijke Status: Gehuwd met Pieternella Heijboer
Ouders :Willem Pieter Daane en Catharina Wilhelmina Kooman
Beroep :korporaal marinier / politie
Adres :Rotterdam
Diende in Duits leger
Eenheid :
Rang :
Operatie :Infiltratie in Verzetsgroep
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 25-06-1914Plaats:Yerseke
Overlijdensdatum :06-08-1942    Plaats:Anloo
SD-agent, infiltrant
Geliquideerd door verzet na het verraden van de groep Van Beest en Van Hattem
Begraven:Geen graflocatie bekend
Persoonlijk verhaal : Izaäk Anthonie Daane

Isaac Anthonie Daane had NSB sympathieën. Nadat Nederland capituleerde verliet hij militaire dienst om in Rotterdam bij de politie te gaan. Hij had hoogstwaarschijnlijk een aandeel in het oprollen van de verzetsorganisaties "Leeuwen-garde" en "Oranje voor Nederland". Vervolgens infiltreerde hij in de groep Van Beest en de ontsnappinglijn Niftrik waarmee via België mensen uit Nederland werden vervoerd. Vlak nadat men binnen 'de groep van Beest' argwaan kreeg werd ook deze groep opgerold. 

Daane die niet wist dat hij was ontdekt werd meegelokt naar de heide bij Anloo en geliquideerd. Men vergat echter zijn agenda met aantekeningen uit zijn kleding te halen. Hierdoor konden na het vinden van zijn lichaam nog een aantal verzetsmensen opgepakt worden opgepakt. 

Verraad van Daane, leden van de groep Van Beest, Van Hattem en Niftrik opgepakt.

De groep ‘Van Beest’ werd in 1942 verraden door Izaäk Daane. Izaäk was een jaargenoot van Van Beest. In tegenstelling tot Van Beest had Daane NSB sympathieën. Hij was vrijwel direct na de capitulatie bij de politie gegaan en had hoogstwaarschijnlijk een aandeel in het oprollen van de verzetsorganisaties "Leeuwen-garde" en "Oranje voor Nederland". In 1942 infiltreerde hij in de groep Van Beest en de ontsnappingslijn Niftrik waarmee via België mensen uit Nederland werden vervoerd.

Vlak nadat men binnen de groep van Beest argwaan kreeg begon de SD in maart 1942 met het oppakken van personen die actief waren binnen de groep Van Beest en van Hattem. Het bleek als snel dat Daane hierachter zat. Daane werd geschaduwd en toen hij met een nazi-embleem op zijn jasje het Gestapo kantoor in Rotterdam verliet was het bedrog van Daane duidelijk. Daane, die niet wist dat hij was ontdekt, werd in de eerste week van augustus 1942 meegelokt naar de heide bij Anloo en daar geliquideerd.

Het lichaam werd begraven. Omdat Daane's contacten bij de SD waren geïnformeerd over de trip naar Anloo vonden ze al snel het niet zo heel goed verborgen lichaam. Via het notitieboekje dat Daane bijhield konden ze nog een aantal verzetsmensen oppakken. Mogelijk zijn tijdens de verhoren van deze mannen nog meer namen genoemd zodat steeds meer verzetsmensen werden opgepakt.

Van Beest zelf kwam tijdens zijn arrestatie om het leven. De gevangengenomen verzetsmensen werden op basis van de gevonden bewijzen ter dood veroordeeld, of naar concentratiekampen gestuurd. De te dood veroordeelden werden in kamp Amersfoort werden vastgehouden en op 20 juli 1943 later samen met 15 anderen op de Leusderheide gefusilleerd. 

In de Middelburgse wijk Prooijenspark zijn diverse straten vernoemd naar verzetsmensen uit de groep "Van Beest"

Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
De groep Van Beest, Houterman

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id