Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Pieter Thomas Oosthoek
database-id
1806


Burger

Categorie :Mijn/Munitie ontploffing
Naam :Pieter Thomas Oosthoek     (Man)
Alias/Schuilnaam:Piet van de Post
Leeftijd :20
Burgerlijke Status: Ongehuwd
Ouders :Thomas Oosthoek en Neeltje van Houte
Beroep :zonder
Adres :Ellewoutsdijk
Geboortedatum : 25-01-1925Plaats:Ellewoutsdijk
Betrokken bij actie :03-11-1945    PlaatsEllewoutsdijk
Overlijdensdatum :23-03-1945    Plaats:Goes
Raakte door mijnexplosie in november 1944 gewond in onderbuik. Overleed later in hospitaal.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Persoonlijk verhaal : Pieter Thomas Oosthoek

Piet Oosthoek was actief in het verzet. Hij was samen met een vriend betrokken bij een actie die voor veel mensen in Ellewoutsdijk slecht had kunnen aflopen.

Piet zijn vriend was de zoon van de burgemeester (waarschijnlijk ene Mol) die naar Zuid-Beveland was geëvacueerd. Beide mannen besloten een steen door het raam bij Overbeke te gooien. Deze man was winkelier en zou NSB sympathieën hebben. Nadat de steen door het grote raam van de winkel was gegooid was er enige tijd sprake van een lijst met daarop een tiental namen van mannelijke inwoners van Ellewoutsdijk. Deze zouden worden gegijzeld als de daders van de actie zich niet zouden melden. Toen de namen uitlekte besloten een aantal mannen wiens naam op de lijst voorkwam het dorp voor de zekerheid maar even te verlaten.

Uiteindelijk is er nooit iemand opgepakt. Aan het einde van de oorlog besloot de winkelier zijn leven te beteren. Niet iedereen in het dorp geloofde in zijn oprechtheid. Na de oorlog bleven velen hem wantrouwen.

Piet werd op 3 november 1944 getroffen toen hij stond toe te kijken bij het demonteren van landmijnen door de Engelse militair James Cameron Gray. Deze man zou in een boomgaard waar mijnen lagen buiten de markeringen zijn gestapt. Hierbij activeerde hij een aantal aan elkaar gekoppelde mijnen.

Een inwoner van Ellewoutdijk gaf aan dat hij in de boomgaard waar dit voorval plaatsvond jaren later nog kledingstukken van de ongelukkige militair terugvond. De militair was op slag dood. Piet had een ernstige buikwond waarvoor hij naar ziekenhuis werd overgebracht. Hier overleed hij ruim vier maanden later aan zijn verwondingen.

Bronnen
De bevrijding van Ellewoutsdijk

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id