Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Mietje Frenk
database-id
1812


Burger

Categorie :Holocaust/Vervolging
Naam :Mietje Frenk     (Vrouw)
Leeftijd :47
Burgerlijke Status: Ongehuwd
Ouders :Salomon Frenk en Mietje van Klaveren
Beroep :Verpleegster
Adres :Raadhuislaan 4, Huize Klim-Op
Wassenaar
Geboortedatum : 19-12-1896Plaats:Zierikzee
Overlijdensdatum :12-06-1944    Plaats:Brummen
Datum overlijdensakte is 05-10-1945, nummer 145, Brummen.
Pleegde zelfmoord toen ze werd ontdekt op haar onderduikadres.
Begraven:Joodse begraafplaats, Rotterdam
Persoonlijk verhaal : Mietje Frenk

Mietje Frank en haar zuster Kaatje Frank doken onder in een vakantiehuisje in Coldenhove (gemeente Brummen). Waarschijnlijk door verraad werden ze op 12-06-1944 het slachtoffer van een overval door de Sicherheitsdienst. Mietje vroeg of naar het toilet mocht en daar heeft ze de cyaankali, dat ze altijd bij zich had, ingenomen. Werd aanvankelijk begraven in Halle (gemeente Brummen) op 12-06-1944. Na de oorlog is haar stoffelijk overschot op verzoek van de Nederlands-Israëlitische gemeenschap uit Rotterdam onder rabbiaal toezicht opgegraven en herbegraven op de Joodse begraafplaats te Rotterdam.

Deportatie Joden - Transport naar Amsterdam(24-3-1942)

Hitler had voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog al aangegeven dat een oorlog gevolgen zou hebben voor alle Joden in Europa. Dat was de reden dat vele Joden al voor de oorlog Duitsland verlieten. Niet iedereen verliet Europa. De familie van Anne Frank verhuisde bijvoorbeeld naar Amsterdam.

Toen de Duitsers in Rusland tegenslagen te verduren kregen werd de vervolging van Joden intensiever. Overal in Europa probeerde men de Joodse bevolking samen te brengen. Ook in Nederland was dit het geval. Op 17 januari 1942 startte de bezetter met het inrichten van een aantal Joodse wijken in Amsterdam. Het was de bedoeling om alle in Nederland woonachtige Joden hier onder te brengen.

Dit was de zoveelste maatregel die de Joodse bevolking in hun vrijheden beperkte en die hen isoleerde van de rest van de samenleving. Al in 1940 werden Joden niet meer in overheidsdienst benoemd en alle Joodse ambtenaren werden ontslagen. Bedrijven en bezittingen werden in beslag genomen. In 1941 werd het de Joden verboden openbare parken en dierentuinen te bezoeken. Ze werden geweerd uit zwembaden, theaters, café's en restaurants.

Nadat ze een week eerder waren geïnformeerd werden de Zeeuwse Joden op 24 maart 1942 op transport gesteld naar Amsterdam. Die dag vertrekken zo'n 80 Zeeuwse Joden richting Amsterdam. Onder hen bekende namen als Boasson, directeur van de manufacturenhandel aan de Grote Markt en wethouder voor onder meer onderwijs, Cohen, Van Wittene, Weijl, Van Raalte en Salomonson. Ze mogen niet meer meenemen dan hetgeen ze zelf kunnen dragen en moeten zelf voor de kosten van reis en onderdak opdraaien.

In Amsterdam moest men zich melden bij de geneeskundige dienst aan de Nieuwe Keizersgracht 58. Vervolgens bleven ze tot september in Amsterdam wonen. Op 3 mei 1942 werd de Jodenster in heel Nederland verplicht en op 2 mei werden de eerste Zeeuwse Joden naar het doorgangskamp Westerbork gebracht. 2 dagen later startte ook het doorvoeren van Joden naar het vernietigingskamp Auschwitz. De eerste 'Zeeuwse' Joden werden daar op 7 september 1942 omgebracht in de gaskamers.

Niet alle Joden werden naar Auschwitz vervoerd sommige kwamen terecht in (werk)kampen en een aantal van hen kon vluchten tijdens transporten. Van de 140.000 Joden die rond 1940 in Nederland woonden, overleefden meer dan 100.000 de Tweede Wereldoorlog niet. Van de Zeeuwse Joden keerden er ongeveer 25 terug uit de vernietigingskampen. Op de Joodse begraafplaats in Middelburg staat een monument ter nagedachtenis aan de Zeeuwse slachtoffers van de Holocaust.

Bronnen
Joods monument;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id