Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Lion Polak
database-id
1884


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Lion Polak     (Man)
Leeftijd :18
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Mouritz Polak en Clara Helena Drielsma
Beroep :Gymnasiast
Adres :Rouaansekaai 27
Middelburg
Geboortedatum : 06-09-1925Plaats:Middelburg
Overlijdensdatum :17-04-1944    Plaats:Loosdrecht
Datum overlijdensakte is 30-08-1945, nummer 587, Amsterdam.
Opgepakt en gemarteld tot de dood .
Begraven:Joodse begraafplaats, Walensingel, Middelburg,
Grafnummer:AU--7
Monument:

"Joods Monument", Joodse begraafplaats, Walensingel, Middelburg, op de rechter plaquette wordt wordt de naam vermeld. Plaquette in de hal van het N.S. station, Kanaalweg, Middelburg. Struikelsteen: Rouaansekaai 27, Middelburg. "Monument voor Nederlandse Militairen", Alg begraafplaats, Erehof, Westelijke Oude Havendijk, Middelburg, op de plaquette wordt de naam vermeld.                                            Monument: "Getrouw tot in den dood", Abdijplein, Middelburg, op de plaquette wordt de naam vermeld.

Persoonlijk verhaal : Lion Polak

Lion Polak was gymnasiast in Middelburg. Hij zat ondergedoken op een woonschuit in Breukelerveen. Hij stelde nieuwsbulletins samen uit radioberichten van de BBC. Die bulletins verspreidde hij. Hij is in Breukelerveen opgepakt en overgebracht naar het Witte Huis in Nieuw Loosdrecht. Hij is zwaar gemarteld en uiteindelijk is zijn nek gebroken. Lid OD. Is in Loosdrecht op 11-05-1945 overleden bevonden.

Bronnen
Eric Goedhart;O.G.S.;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id