Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Jacob Machiel Taijtelbaum
database-id
1934


Burger

Categorie :Holocaust/Vervolging
Naam :Jacob Machiel Taijtelbaum     (Man)
Alias/Schuilnaam:Boy
Leeftijd :46
Burgerlijke Status: Gehuwd met Blanche Levie
Adres :Kade A 9
Veere
Geboortedatum : 18-01-1896Plaats:Paramaribo
Overlijdensdatum :01-10-1942    Plaats:Auschwitz
Datum overlijdensakte is 21-06-1950, nummer 178, Amsterdam.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:

Naam komt voor in de lijst: "102.000 namen van Westerbork".                                    "Joods Monument", Joodse begraafplaats, Walensingel, Middelburg, op de rechter plaquette wordt de naam vermeld.                                                          Oorlogsmonument, Zanddijkseweg, Veere, op het monument wordt de naam vermeld. Gedenkboek 29.                                                                                    Herdenkingszuil, Nederlands Ereveld, Friedhof Stoffeln, Bittweg, Düsseldorf-Oberbilk, met de zuil worden de Nederlanders herdacht die zijn omgekomen in de concentratiekampen. 

Persoonlijk verhaal : Jacob Machiel Taijtelbaum

Dhr de Voogd wist over de familie Taijtelbaum het volgende te vertellen. Jacob Machiel Taijtelbaum was de broer van de eveneens Joodse Veerse huisarts die op de Kaai woonde. In het huis met de gevelsteen “l’ Enfant de la Vertu” [ met passer en winkelhaak in de gevelsteen] Het verhaal daarover is dat zij in de Meidagen 1940 uit Veere gevlucht zijn met een touringcar “de Duif” van garagehouder H.Castel naar Frankrijk. Er werd toen gefluisterd dat een uitgebreide postzegelverzameling deel uitmaakte van de meereizende bagage. Ik meen dat de vlucht in Frankrijk gestrand is. De bestuurder van de bus Frans Castel is er toch in geslaagd naar Engeland te ontkomen, waar hij particulier chauffeur was van Koningin Wilhelmina, mogelijk op voorspraak van de eveneens uit Veere in de Meidagen [ per zeiljachtje] ontsnapte familie von Bernuth [eerder wonend op “Stil Water” aan de rand van Veere. De Mevrouw von Bernuth was voor zover ik weet hofdame van de Koningin en de heer von Bernuth had een een invloedrijke positie bij de Veiligheidsdienst. Jacob Machiel Taijtelbaum en Blanche Levie emigreerden vanuit New York naar Amsterdam in 1934. Het echtpaar vestigde zich Amstelkade 93. Drie jaar later, in 1937, werd hun huisadres Kade A 9, Veere. Tijdens de oorlog, in 1942, moesten zij, vermoedelijk gedwongen, terug verhuizen naar Amsterdam. Zij gingen wonen Zuider Amstellaan 15. Jacob Machiel Taijtelbaum werd eerder dan zijn vrouw gedeporteerd.

Deportatie Joden - Transport naar Amsterdam(24-3-1942)

Hitler had voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog al aangegeven dat een oorlog gevolgen zou hebben voor alle Joden in Europa. Dat was de reden dat vele Joden al voor de oorlog Duitsland verlieten. Niet iedereen verliet Europa. De familie van Anne Frank verhuisde bijvoorbeeld naar Amsterdam.

Toen de Duitsers in Rusland tegenslagen te verduren kregen werd de vervolging van Joden intensiever. Overal in Europa probeerde men de Joodse bevolking samen te brengen. Ook in Nederland was dit het geval. Op 17 januari 1942 startte de bezetter met het inrichten van een aantal Joodse wijken in Amsterdam. Het was de bedoeling om alle in Nederland woonachtige Joden hier onder te brengen.

Dit was de zoveelste maatregel die de Joodse bevolking in hun vrijheden beperkte en die hen isoleerde van de rest van de samenleving. Al in 1940 werden Joden niet meer in overheidsdienst benoemd en alle Joodse ambtenaren werden ontslagen. Bedrijven en bezittingen werden in beslag genomen. In 1941 werd het de Joden verboden openbare parken en dierentuinen te bezoeken. Ze werden geweerd uit zwembaden, theaters, café's en restaurants.

Nadat ze een week eerder waren geïnformeerd werden de Zeeuwse Joden op 24 maart 1942 op transport gesteld naar Amsterdam. Die dag vertrekken zo'n 80 Zeeuwse Joden richting Amsterdam. Onder hen bekende namen als Boasson, directeur van de manufacturenhandel aan de Grote Markt en wethouder voor onder meer onderwijs, Cohen, Van Wittene, Weijl, Van Raalte en Salomonson. Ze mogen niet meer meenemen dan hetgeen ze zelf kunnen dragen en moeten zelf voor de kosten van reis en onderdak opdraaien.

In Amsterdam moest men zich melden bij de geneeskundige dienst aan de Nieuwe Keizersgracht 58. Vervolgens bleven ze tot september in Amsterdam wonen. Op 3 mei 1942 werd de Jodenster in heel Nederland verplicht en op 2 mei werden de eerste Zeeuwse Joden naar het doorgangskamp Westerbork gebracht. 2 dagen later startte ook het doorvoeren van Joden naar het vernietigingskamp Auschwitz. De eerste 'Zeeuwse' Joden werden daar op 7 september 1942 omgebracht in de gaskamers.

Niet alle Joden werden naar Auschwitz vervoerd sommige kwamen terecht in (werk)kampen en een aantal van hen kon vluchten tijdens transporten. Van de 140.000 Joden die rond 1940 in Nederland woonden, overleefden meer dan 100.000 de Tweede Wereldoorlog niet. Van de Zeeuwse Joden keerden er ongeveer 25 terug uit de vernietigingskampen. Op de Joodse begraafplaats in Middelburg staat een monument ter nagedachtenis aan de Zeeuwse slachtoffers van de Holocaust.

Bronnen
Correspondentie dhr de Voogd; Joods monument;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id