Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Cornelis Adriaan Bak
database-id
2


Burger

Categorie :Krijgsgevangen-,Werk-/Strafkamp
Naam :Cornelis Adriaan Bak     (Man)
Leeftijd :19
Burgerlijke Status: Ongehuwd
Ouders :Jozias Bak en Hendrika Schipper
Beroep :Landarbeider
Adres :'s-Heer Arendskerke
Geboortedatum : 16-01-1925Plaats:'s-Heer Arendskerke
Overlijdensdatum :06-12-1944    Plaats:Engerhafe, Kdo Aurich- Neuengamme
Datum overlijdensakte is 12-09-1945, nummer 57, 's-Heer Arendskerke.
Dwangarbeid.
Begraven:Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen,
Grafnummer:A--210
Monument:

Oorlogsmonument, Kerkplein, 's-Heer Hendrikskinderen, de gedenksteen bevindt zich aan de binnenzijde van de toren. Oorlogsmonument, Grote Markt, Goes. Begraafplaats, Am Kirchhof, Engerhafe, op het monument wordt de naam vermeld.                                Naam wordt vermeld in het "Dodenboek" van Neuengamme.  

Persoonlijk verhaal : Cornelis Adriaan Bak

Cornelis Adriaan Bak werd na zijn arrestatie naar Kamp Amersfoort vervoerd. Op 11 oktober 1944 werd hij gedeporteerd naar Neuengamme. Hij kwam aan op 14 oktober van dat jaar en kreeg kampnummer 56509.

Van 21 oktober 1944 tot 22 december 1944 bestond er in Engerhafe een buitenpost van het concentratiekamp Neuengamme. In dat kamp, vlakbij de middeleeuwse dorpskerk, zaten ongeveer 2000 mannen gevangen. Het merendeel om politieke redenen. Ze werden als dwangarbeiders ingezet bij de aanleg van antitankgrachten.

Onder onmenselijke omstandigheden werden binnen 2 maanden 188 gevangenen doodgemarteld: 68 Polen, 47 Nederlanders, 21 Letten, 17 Fransen, 9 Russen, 8 Litouwers, 5 Duitsers, 4 Esten, 3 Belgen, 3 Italianen, 1 Spanjaard, 1 Tsjech en 1 Deen.

In 1952 werden de doden in de massagraven door een geallieerde commissie opgegraven, voor zover mogelijk geïdentificeerd en opnieuw begraven.

Bronnen
Dig Neuengamme; Verein gedenkst├Ątte KZ Engerhafe; C.B.G.;
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 57

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id