Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Pieter de Pagter
database-id
228


Burger

Categorie :Krijgsgevangen-,Werk-/Strafkamp
Naam :Pieter de Pagter     (Man)
Alias/Schuilnaam:Piet
Leeftijd :23
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Willem de Pagter en Helena Wilhelmina van Boven
Beroep :Timmerman
Adres :Veersesingel 94
Middelburg
Geboortedatum : 03-04-1921Plaats:Middelburg
Overlijdensdatum :17-11-1944    Plaats:Hamburg-Neuengamme
Datum Sterbeurkunde is 14-11-1945, nummer IV/48, Hamburg-Neuengamme.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:

Gedenkboek 34.                                                                                                  "Monument voor Nederlandse Militairen", Alg begraafplaats, Erehof, Westelijke Oude Havendijk, Middelburg, op de plaquette wordt de naam vermeld.                                Monument: "Getrouw tot in den dood", Abdijplein, Middelburg, op de plaquette wordt de naam vermeld.                                                                                                        Naam wordt vermeld in het "Dodenboek" van Neuengamme.  

Persoonlijk verhaal : Pieter de Pagter

Lid van de groep Van Beest. werd op 11-8-1942 gearresteerd nadat de groep was verraden door Izak Daane. Hij werd niet ter dood veroordeeld maar naar een concentratiekamp gezonden. Vanuit Kamp Amersfoort kwam hij op 14-10-1944 aan en overleed in Neuengamme op 17-11-1944. Kampnummer 56778.

Verraad van Daane, leden van de groep Van Beest, Van Hattem en Niftrik opgepakt.

De groep ‘Van Beest’ werd in 1942 verraden door Izaäk Daane. Izaäk was een jaargenoot van Van Beest. In tegenstelling tot Van Beest had Daane NSB sympathieën. Hij was vrijwel direct na de capitulatie bij de politie gegaan en had hoogstwaarschijnlijk een aandeel in het oprollen van de verzetsorganisaties "Leeuwen-garde" en "Oranje voor Nederland". In 1942 infiltreerde hij in de groep Van Beest en de ontsnappingslijn Niftrik waarmee via België mensen uit Nederland werden vervoerd.

Vlak nadat men binnen de groep van Beest argwaan kreeg begon de SD in maart 1942 met het oppakken van personen die actief waren binnen de groep Van Beest en van Hattem. Het bleek als snel dat Daane hierachter zat. Daane werd geschaduwd en toen hij met een nazi-embleem op zijn jasje het Gestapo kantoor in Rotterdam verliet was het bedrog van Daane duidelijk. Daane, die niet wist dat hij was ontdekt, werd in de eerste week van augustus 1942 meegelokt naar de heide bij Anloo en daar geliquideerd.

Het lichaam werd begraven. Omdat Daane's contacten bij de SD waren geïnformeerd over de trip naar Anloo vonden ze al snel het niet zo heel goed verborgen lichaam. Via het notitieboekje dat Daane bijhield konden ze nog een aantal verzetsmensen oppakken. Mogelijk zijn tijdens de verhoren van deze mannen nog meer namen genoemd zodat steeds meer verzetsmensen werden opgepakt.

Van Beest zelf kwam tijdens zijn arrestatie om het leven. De gevangengenomen verzetsmensen werden op basis van de gevonden bewijzen ter dood veroordeeld, of naar concentratiekampen gestuurd. De te dood veroordeelden werden in kamp Amersfoort werden vastgehouden en op 20 juli 1943 later samen met 15 anderen op de Leusderheide gefusilleerd. 

In de Middelburgse wijk Prooijenspark zijn diverse straten vernoemd naar verzetsmensen uit de groep "Van Beest"

Onderscheidingen
Verzetsherdenkingskruis.Verzetsherdenkingskruis.
.
Bronnen
Dig Neuengamme; C.B.G.;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id