Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Alphons Christiaan van Beest
database-id
230


Burger

Categorie :Tijdens Verzetsdaad
Naam :Alphons Christiaan van Beest     (Man)
Alias/Schuilnaam:Fons
Leeftijd :39
Burgerlijke Status: Gehuwd met Helena Maria Pelagia Minneboo
Beroep :ambtenaar DK
Adres :Veerseweg 177
Middelburg
Geboortedatum : 11-06-1903Plaats:Amsterdam
Overlijdensdatum :11-08-1942    Plaats:Middelburg
Leider van de verzetgroep van Beest. Naar hem is het AC van Beestpad genoemd.
Zou tijdens een vuurgevecht met de SD zijn doodgeschoten.
Begraven:Alg begraafplaats, Westelijke Oude Havendijk, Middelburg,
Grafnummer:X--813
Monument:

"Monument voor Nederlandse Militairen", Alg begraafplaats, Erehof, Westelijke Oude Havendijk, Middelburg, op de plaquette wordt de naam vermeld.                        Monument: "Getrouw tot in den dood", Abdijplein, Middelburg, op de plaquette wordt de naam vermeld.

Persoonlijk verhaal : Alphons Christiaan van Beest

Fons van Beest was een Nederlands verzetsstrijder en oprichter van de verzetsgroep ”Groep Van Beest” in Middelburg. Van Beest was een oud-marinier en werkte in de Tweede Wereldoorlog als ambtenaar bij het distributiekantoor te Middelburg. In de Zomer van 1942 werden veel leden van diverse verzetsgroepen opgepakt. Ze waren vermoedelijk verraden door Izak Daane. Izak Daane is later dat jaar door het verzet geliquideerd. Over de doodsoorzaak van "Van Beest" gaan twee verhalen. Hij pleegde vermoedelijk zelfmoord toen hij door de SD werd ontdekt op zijn vluchtadres. Er zijn ook verhalen bekend dat hij in een vuurgevecht met de SD sneuvelde.

Verraad van Daane, leden van de groep Van Beest, Van Hattem en Niftrik opgepakt.

De groep ‘Van Beest’ werd in 1942 verraden door Izaäk Daane. Izaäk was een jaargenoot van Van Beest. In tegenstelling tot Van Beest had Daane NSB sympathieën. Hij was vrijwel direct na de capitulatie bij de politie gegaan en had hoogstwaarschijnlijk een aandeel in het oprollen van de verzetsorganisaties "Leeuwen-garde" en "Oranje voor Nederland". In 1942 infiltreerde hij in de groep Van Beest en de ontsnappingslijn Niftrik waarmee via België mensen uit Nederland werden vervoerd.

Vlak nadat men binnen de groep van Beest argwaan kreeg begon de SD in maart 1942 met het oppakken van personen die actief waren binnen de groep Van Beest en van Hattem. Het bleek als snel dat Daane hierachter zat. Daane werd geschaduwd en toen hij met een nazi-embleem op zijn jasje het Gestapo kantoor in Rotterdam verliet was het bedrog van Daane duidelijk. Daane, die niet wist dat hij was ontdekt, werd in de eerste week van augustus 1942 meegelokt naar de heide bij Anloo en daar geliquideerd.

Het lichaam werd begraven. Omdat Daane's contacten bij de SD waren geïnformeerd over de trip naar Anloo vonden ze al snel het niet zo heel goed verborgen lichaam. Via het notitieboekje dat Daane bijhield konden ze nog een aantal verzetsmensen oppakken. Mogelijk zijn tijdens de verhoren van deze mannen nog meer namen genoemd zodat steeds meer verzetsmensen werden opgepakt.

Van Beest zelf kwam tijdens zijn arrestatie om het leven. De gevangengenomen verzetsmensen werden op basis van de gevonden bewijzen ter dood veroordeeld, of naar concentratiekampen gestuurd. De te dood veroordeelden werden in kamp Amersfoort werden vastgehouden en op 20 juli 1943 later samen met 15 anderen op de Leusderheide gefusilleerd. 

In de Middelburgse wijk Prooijenspark zijn diverse straten vernoemd naar verzetsmensen uit de groep "Van Beest"

Onderscheidingen
Bronzen Kruis (NL)Het Bronzen Kruis kan worden toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich door moedig of beleidvol optreden tegenover de vijand hebben onderscheiden. Na de tweede wereldoorlog is besloten om deze hoge Nederlandse onderscheiding ook uit te reiken aan burgers.
.
Bronnen
De groep Van Beest, Houterman

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id