Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Antonie van Rijswijk
database-id
2814


Militair

Categorie :Gesneuvelde Militair
Naam :Antonie van Rijswijk     (Man)
Leeftijd :40
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Geallieerd leger
Eenheid :KM
Rang :Maj. Machinist
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 06-02-1900Plaats:Vlissingen
Overlijdensdatum :15-05-1940    Plaats:Bruinisse
Bemanningslid Hr.Ms Hydra. Aan land gezwommen en voor vijand.sold. aangezien en doodgeschoten.
verdronken toen hij vanaf de Hydra naar het vaste land probeerde te zwemmen.
Begraven:Noorderbegraafplaats Vlissingen
Grafnummer:3C-J-210
Eerste begraafplaats:AB Noordgouwe
Monument:

Noorderbegraafplaats Vlissingen                                                                  "Gezamenlijk Oorlogsmonument", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen, op de linker plaquette wordt de naam vermeld.                                            "Monument voor Burgerslachtoffers", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen.

Persoonlijk verhaal : Antonie van Rijswijk
Beschieting Hydra

De mijnenlegger Hr. Ms. Hydra toen deze op 15 mei vanuit Vlissingen naar Zijpe was gedirigeerd om de overgang van Duitse troepen naar Duiveland te beletten. Het schip werd tijdens de toch beschoten zodat besloten werd om ter hoogte van Bruinisse buiten het bereik van het geschut voor anker te gaan. om 22.00 uur besloot men de tocht voor te zetten maar wederom werd het schip onder vuur genomen. Het schip werd geraakt waarbij stoker Aarts gewond raakte en meerder bemanningsleden t te water raakten. Cornelis Broere was één van hen hij zwom samen met majoor A. van Rijswijk naar de wal. In plaats van geholpen te worden werden ze voor Duitsers aangezien. Dit had voor de Vlissinger Broere fatale gevolgen. Hij werd op last van de Nederlandse kapitein Dijksterhuis, die hem voor Duitse spion aanzag ter hoogte van café "het Veerhuis" gefusilleerd. Ironisch genoeg stierf Kapitein Dijksterhuis stierf op 25 september 1944 voor een vuurpeloton in kamp Westerbork nadat hij was opgepakt voor Illegaal werk. De stoker Aarts die tijdens de beschietingen ernstig gewond was geraakt stierf op 1 juni 1940 aan zijn verwondingen. Van Rijswijk heeft de wal nooit bereikt, hij verdronk en zijn lichaam is later gevonden. Op 21 juni is de akte van overlijden opgemaakt in Bruinisse. 

Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id