Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Irene Marie Joanna Doornbos
database-id
284


Burger

Categorie :Ongeluk/Ziekte/Verdronken
Naam :Irene Marie Joanna Doornbos     (Vrouw)
Leeftijd :28
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Eling Louro Doornbos en Joanna Eliser
Beroep :Archivaris
Adres :Vlissingen
Geboortedatum : 17-02-1916Plaats:Hoboken (B)
Overlijdensdatum :05-04-1944    Plaats:Eindhoven
Overleed aan difterie terwijl ze ondergedoken zat.
Begraven:Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen,
Grafnummer:3C-J-208
Eerste begraafplaats:Eindhoven
Datum overgebracht:10-10-1946
Monument:
  • "Gezamenlijk Oorlogsmonument", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen, op de linker plaquette wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Irene Marie Joanna Doornbos

 

Al vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog was Irene betrokken bij het verzet. Ze begon met de verspreiding van illegale lectuur zoals bijvoorbeeld Trouw. Ze raakte betrokken bij de voorbereidingen van een overval op een distributiekantoor in Sint Laurens. Dit kantoor fungeerde als centraal punt en had dus de grootste voorraad aan bonnen. Door het grote aantal onderduikers, met name jongeren die niet wilden meewerken aan de Arbeitseinsatz, was er een groot tekort aan bonnen ontstaan. Irene ging weken lang de gang van zaken na op het distributiekantoor.                           Naast voorbereidingen, wilde ze ook betrokken worden bij de daadwerkelijke overval. Op 23 december 1943 vond de overval plaats. Het was een groot succes, Irene werd echter herkend aan haar rode leren jas en moest onderduiken. Via Vlissingen kwam ze in Eindhoven terecht, waar ze wederom in het verzet terecht kwam. Ze overleed hier op 28 jarige leeftijd op 5 april 1944 aan difterie. Een goede verzorging was op het onderduikadres niet mogelijk.

 

Bronnen
Het Grote Gebod; 4en5mei; PZC;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id