Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Michiel Groenewegen
database-id
288


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Michiel Groenewegen     (Man)
Leeftijd :32
Burgerlijke Status: Gehuwd met Teuntje Wilhelmina Dukel
Beroep :Ingenieur Rijkswaterstaat
Adres :Terneuzen
Geboortedatum : 24-04-1912Plaats:Rotterdam
Overlijdensdatum :05-09-1944    Plaats:Terneuzen
Tijdens poging om explosieven op de Westsluis te verwijderen gearresteerd en gefusilleerd.
Begraven:Alg begraafplaats, Bellamystraat, Terneuzen,
Grafnummer:--159
Monument:
  • Oorlogsmonument, Nieuwe Sluis, Terneuzen.
  • "Monument voor Rijkswaterstaatsambtenaren", Alg begraafplaats, Bellamystraat, Terneuzen.
Gezamenlijk graf.
Persoonlijk verhaal : Michiel Groenewegen
Executie Westsluis

Terwijl de Duitsers zich op "Dolle Dinsdag" halsterugtrekken lijkt het alsof de oorlog beslist is. Hierop besluiten een aantal medewerkers van Rijkswaterstaat de springstoffen die op het sluizencomplex op de diverse waterwerken zijn aangebracht te verwijderden.

Onder hen waren ondermeer ir. Hoolsema, ir. Groenewegen, Kruyt, de Brauwer, Klaassen, Herrebout, van Brakel, De Doelder, Goethart, de Bert, Mollevanger, van Brakel. Op de Westsluis troffen ze Sluiswachter Verbruggen en de sluisknechten Doppegieter en Nieuwenhuize.

Terwijl ze bezig waren reden een aantal Duitse militairen langs. Niet lang daarna stopte een andere voertstopte waarin officieren zaten. Een Duitse officier riep naar de mannen en opende het vuur toen deze op de vlucht sloegen. De mannen sloegen op de vlucht en probeerde zich te verstoppen. Verbrugge en Nieuwenhuize werden in het brugkelder  gevonden en doodgeschoten. 

ir. Hoolsema werd gevangen genomen en meegevoerd maar niet veel later aan de Scheldekade  doodgeschoten. Aan de andere kant van de Sluis werden ir. Groenewegen en de Bert gevonden en doodgeschoten. Hij werd in een loopgraaf teruggevonden.

Diverse slachtoffers werden na hun executie in het water van de sluis gegooid 

Goedhart had zich verstopt en werd niet gevonden. Hij durfde pas na twee dagen uit zijn schuilplaats tevoorschijn te komen. Ook den Doelder, van Braken en Mollenvanger overleefden de excuties door op hande en voeten door een prikkeldraad versperring te kruipen en zich tussen woningen te verschuilen.

Op de plaats van de executies werd in opdracht van Koninigin Wilhelmina een monument gebouwd. Dit monument werd in 1950 door Prins Bernhard onthuld.

Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 149

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id