Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
John Walter Keene
database-id
2883


Militair

Categorie :Vliegtuigincident
Naam :John Walter Keene     (Man)
Leeftijd :25
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :William Henry and Ada Millicent Keene
Adres :133 Darley Road
Randwick, New South Wales, Australia
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Royal Australian Air Force
Eenheid :460 Squadron
Rang :Flying Officer
Rol :Pilot
Operatie :Missie Essen
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 25-10-1916Plaats:Sydney
Overlijdensdatum :03-06-1942    Plaats:Oosterschelde N.W. Wissenkerke
Toestel werd neergeschoten door een Duitse jager.
Begraven:Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen,
Grafnummer:B--61
Eerste begraafplaats:Noorderbegraafpl, 05-06-1942, vak 3B, nr 61, 1diep
Monument:
  • "Cross of Sacrifice", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen.
Tekst op monument:

Not just to day but every day in silence we will remeber at home.

Persoonlijk verhaal : John Walter Keene

Om 23:26 uur gestart van Breighton Yorkshire – werd door Hptm.Semrau (NJG 2) neergeschoten, waarna het toestel ten noordwesten van Wemeldinge in de Oosterschelde stortte. Zijn stoffelijk overschot werd op 03-06-1942 nabij Wemeldinge geborgen. De lijkschouwing liet slechts een oppervlakkige hoofdwond zien zodat er sprake was van een duidelijke verdrinkingsdood. Daarnaast bleken alle zakken naar buiten gehaald zodat ze geen enkele inhoud meer hadden.

Wemeldinge Vickers-Wellington Z1394

Nadat het toestel het water van de Oosterschelde raakte zonk het vrijwel onmiddelijk. Biglands stierf tijdens de crash. Keene en Waldon konden uit het toestel komen en zijn verdronken toen ze naar de kust probeerden te zwemmen. Butterworth die in de voorste koepel zat raakte opgesloten toen de koepel afbrak. Hij kon ontsnappen en vond Waldon en Keene die in het water lagen. Hij hielp met het opblazen van hun reddingsvest maar raakte hen vervolgens in de nacht weer kwijt. Butterworth werd door een Duitse boot opgepikt en eindigde de oorlog als krijgsgevangene. Keene en Waldon werden niet gevonden. Later spoelden hun lichamen aan nabij Wissenkerke. William Kendall's lichaam werd later ook teruggevonden. Hij is in Vlissingen begraven. Sgt Biglands werd nooit meer gevonden. Butterworth keerde na de oorlog terug naar Australië waar hij een boek over zijn belevenissen schreef.

Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
wingstovictory.nl; cwgc.org.; findagrave.com;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id