Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Jack Ward Humphrey
database-id
3686


Militair

Categorie :Vliegtuigincident
Naam :Jack Ward Humphrey     (Man)
Leeftijd :33
Burgerlijke Status: Gehuwd met Eleanor M. Humphrey
Adres :North Cheam, Surrey, England
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Royal Air Force Volunteer Reserve
Eenheid :218 Squadron
Rang :Sergeant
Rol :Observer
Operatie :Missie Düsseldorf
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 1909Plaats:Cheam, Surrey, England
Overlijdensdatum :10-09-1942    Plaats:Sint-Philipsland
Toestel werd neergeschoten door een Duitse jager.
Begraven:Bergen-op-Zoom Canadian War Cemetery, Ruytershoveweg, Bergen op Zoom,
Grafnummer:1-A-8
Eerste begraafplaats:Mil begr, Wouwschestr, Bergen op Zoom, 12-09-1942.
Monument:
  • "Cross of Sacrifice", Bergen-op-Zoom Canadian War Cemetery, Ruytershoveweg, Bergen op Zoom.
Tekst op monument:

Think of me as withdrawn into the dimness, yours still- you mine

Persoonlijk verhaal : Jack Ward Humphrey

Werd om 23.54 uur onderschept en neergeschoten door Hptm. Heinrich Prinz zu Sayn-Wittgenstein ( 9./NJG 2), die het toestel claimde als zijnde een Liberator! Het vliegtuig stortte neer op een weiland in de Ouden Polder van Sint-Philipsland. De gehele bemanning kwam hierbij om het leven en zij werden op 12 september op de tijdelijke militaire begraafplaats aan de Wouwschestraatweg te Bergen op Zoom begraven met als kanttekening dat Sgt. Bowler als niet geidentificeerde airman.Na de oorlog werden hun stoffelijke resten overgebracht naar de geallieerde militaire begraafplaats te Bergen op Zoom.

Sint-Philipsland Short-Stirling I BF351
Op 10 september 1942 voerden 476 bommenwerpers in de nacht een aanval uit op Düsseldorf. Er gingen er 30 verloren. De Sterling BF351 werd onderschept en neergeschoten door Hauptman Heinrich Prinz zu Sayn-Wittgenstein (9./NJG 2). Wittgenstein was toen hij in 1944 zelf werd neergeschoten en tijdens deze crash stierf de meest succesvolle jagerpiloot aan het Westelijk Front. Het vliegtuig stortte brandend in stukken neer op een weiland in de Ouden Polder van Sint-Philipsland. Het was in die tijd gebruikelijk dat de wrakstukken werden verzameld en naar de Duitse vliegtuigindustrie op transport werden gesteld: recycling. Soms zijn nu nog kleine stukjes ter plaatse te vinden. De gehele bemanning verloor hierbij het leven. Ze werden eerst in Bergen op Zoom begraven. Na de oorlog werden ze herbegraven op militaire begraafplaats te Bergen op Zoom.
Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
Heemkundekring Philippuslandt; wingstovictory.nl; cwgc.org; findagrave.com;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id