Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Pieter Vader
database-id
3943


Militair

Categorie :Zeemansgraf/Op Zee/Aan boord van schip
Naam :Pieter Vader     (Man)
Leeftijd :38
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Geallieerd leger
Eenheid :KM
Rang :Stoker 1e kl.
Status :Onbekend
Geboortedatum : 29-04-1902Plaats:Vlissingen
Overlijdensdatum :12-05-1940    Plaats:Vlissingen (a/b Bulgia)
Gesn. a/b Hr.Ms. Mijnenlegger Bulgia
Begraven:Geen graflocatie bekend
Eerste begraafplaats:Noorderbegraafplaats Vlissingen (gez. Graf)
Monument:

"Gezamenlijk Oorlogsmonument", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen, op de linker plaquette wordt de naam vermeld.                                                "Monument voor Burgerslachtoffers", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen.

Persoonlijk verhaal : Pieter Vader
Bombardement Vlissingse Haven

Omstreek 12 uur in de middag van de 12e mei bombardeerden de Duitsers de Vlissingse Haven waar op dat moment benzine in en uit schepen werd geladen. Een van de bommen zorgde ervoor dat een kleine tankwagen op de brug van het schip Diligente bleef hangen. Een aantal schepen kwam redelijk ongeschonden door het bombardement heen. Maar 4 Nederlandse schepen gingen ten onder. De Luctor et Emergo, een veerboot van de PSD die nu dienst deed als hospitaalschip zonk. De kanonneerboot Bulgia en de vrachtschepen Stella en de Ulfer gingen ook verloren. 21 mensen verloren bij deze aanval het leven. De havenarbeiders sloegen massaal op de vlucht en de Diligente die nog niet volledig was gelost vertrok na het incident met de wagen nog steeds aan de brug hangend uit Vlissingen. Veel mensen ontvluchten het gebied in Vlissingen dat in de Volksmond ook wel het eiland werd genoemd. Veel gebouwen raakten beschadigd waaronder het NS station en het gebouw van de PSD. Het was het eerste bombardement op het "Eiland" waarbij slachtoffers vielen. Er zouden er nog vele bombardementen volgen.

Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id