Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Collin Rupert Marriott
database-id
4337


Militair

Categorie :Vliegtuigincident
Naam :Collin Rupert Marriott     (Man)
Leeftijd :20
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :RNZAF
Eenheid :No. 626 Squadron
Rang :Pilot Officer
Rol :Piloot
Status :MIA - Missing in Action, Lichaam niet, of veel later gevonden
Geboortedatum : 1924Plaats:
Overlijdensdatum :12-05-1944    Plaats:Krabbendijke
Crash Krabbendijke Lancaster
Begraven:Runnymede Air Forces Memorial
Monument:

Runnymede memorial panel 263

Persoonlijk verhaal : Collin Rupert Marriott
Krabbendijke Avro-Lancaster III JB409:UM-P2

Het toestel startte om 21.56 van de basis Wickenby. Het was geladen met 4 500 ponds MC bommen en 8 stuks duizendponder met een tijdvertraging. In de operation recordbooks staat bij dit toestel het woord MANDRELL vermeld wat er op duidt dat er in het toestel radarverstoringsapparatuur aanwezig was. (een ander rapport heeft het overigens over 11 stuks 1000 ponders (ik hou de ORB's aan (HvD))

Op weg naar het doelgebied in België (Spoorwegen bij Hasselt) werd het toestel door een Duitse Nachtjager ter hoogte van Krabbendijke aangeschoten. Het toestel boorde zich omstreeks 0:15 diep in de Noorddijk waarna het toestel, waarin nog bommen aanwezig waren, explodeerde. Alle bemanningsleden kwamen tijdens deze crash om het leven. Diverse pogingen om lichamen te bergen hadden geen succes.

In het gebied rondom de crashplaats werden in de loop der jaren menselijke resten teruggevonden. Deze zijn begraven. In 1946 is er op de crashplaats een monumentje opgericht. De crashplaats in de noorddijk is nog altijd herkenbaar doordat daar de dijk licht is ingezakt. Na de oorlog werden nog een gouden zegelring en de noodbijl bij het gemeentehuis ingeleverd. De missie was overigens geen succes. Doordat de "Pathfinders" problemen hadden het doel te markeren werd de missie afgeblazen.

Onderscheidingen
Distinguished Flying Medal (GB)De Distinguished Flying Medal werd toegekend aan onderofficieren en manschappen die zich in de lucht door moed en vindingrijkheid hebben onderscheiden.
.
Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id