Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Bronisław Powałka
database-id
4438


Militair

Categorie :Als gevolg van gevechten
Naam :Bronisław Powałka      (Man)
Alias/Schuilnaam:Bolestaw Powaltka
Leeftijd :31
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :1.Dywizja Pancerca (1e Poolse Pantserdivisie)
Eenheid :1.Pułk Pancerny (1e Poolse Pantserregiment)
Rang :Starszy strzelec (Sold. 1e kl.)
Rol :Kanonier (gunner)
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 25-12-1913Plaats:Kamienowola, p.Lubartów, Polska
Overlijdensdatum :22-01-1945    Plaats:Sint-Philipsland
Gesneuveld na Duitse commandoraid op Sint Philipsland.
Begraven:Poolse Militaire begraafplaats, Luikersteenweg, Lommel (B)
Grafnummer:II-B-4
Eerste begraafplaats:Gem begraafplaats, Kerkstr, Merksplas, R,2,31.
Datum overgebracht:1947
Monument:
  • Oorlogsmonument, Alg begraafplaats, Langeweg, Anna Jacobapolder, op de plaquette wordt de naam vermeld.
  • 1e Poolse Pantserdivisie, Plac Inwalidów, Warszawa, Polska, op het monument aan de zuidkant staan de namen van de Nederlandse plaatsen waar zij gevochten hebben.
Persoonlijk verhaal : Bronisław Powałka

 

Starszy Strzelec Bronisław Powałka, geboren 25 december 1913 te Kamienowola p. Lubartów, Polen. Tijdens dezelfde aanval werd geprobeerd enkele tanks te verplaatsen om de weg voor oprukkende Duitsers te blokkeren. Om tankchauffeur korporaal Piskorek aanwijzingen te geven ging boegschutter Powalka voor zijn tank uitlopen. Daarbij werd hij gedood door een vijandelijk geweerschot. Hij werd ook begraven in de tijdelijk aangelegde Poolse afdeling van de Gemeentelijke Begraafplaats te Merksplas in België. In 1947 werd zijn graf overgebracht naar de Poolse Militaire Begraafplaats te Lommel in België. Hij rust nu in vak II, rij B, graf 4.

Vernielen Watertoren (Anna Jacobapolder)

 

In de nacht van 22 op 23 januari 1945 landde een groep van ongeveer 50 Duitse Commando's in de buurt van het veer in de Anna Jacoba polder (Sint-Philipsland). Ze waren die nacht vanaf Schouwen het water overgestoken om de watertoren, die als uitkijkpost werd gebruikt, te vernielen. De Duitsers hadden zich goed voorbereid en waren opgedeeld in 3 groepen. Een ervan richtte zich op de wachtpost aan het Zijpe. Een andere groep plaatste de explosieven bij de watertoren en een derde groep moest de tankdivisie die zich ter hoogte van de hoeve „Zeldenrust" ophield uit de strijd houden. De wachtposten, bemand door de Binnenlandse Strijdkrachten en geallieerde militairen, hadden in eerste instantie niets door maar toen ze de indringers ontdekten werd direct groot alarm geslagen. Nog voordat de tanks konden worden ingezet werd de Poolse tankcommandant staande in zijn koepel in het hoofd geraakt door een kogel. Op vrijwel hetzelfde moment bliezen de Duitsers de watertoren op. Hierna trokken ze zich weer terug over het Zijpe. Tijdens de actie werden 2 Britse militairen gedood, raakten er 6 gewond en werden twee militairen als vermist (mogelijk POW) genoteerd. Ook een drietal Polen sneuvelde. Een Nederlandse burger verloor het leven en er werden diverse gesneuvelde Duitsers gevonden. De Poolse tankcommandant overleed in een ziekenhuis in Bergen op Zoom aan zijn verwondingen en kreeg postuum het VM toegekend.

Bronnen
Winter aan het Zijpe; polishwargraves.nl;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id