Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Bolesław Podedworny
database-id
4442


Militair

Categorie :Als gevolg van gevechten
Naam :Bolesław Podedworny     (Man)
Leeftijd :31
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :1. Polski Dywizja Pancerca (1e Poolse Pantserdiv)
Eenheid :10. Pułk Dragonów (10e Regiment Dragonders)
Rang :Starszy Dragon (Soldaat 1e kl Dragonder)
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 18-02-1913Plaats:Koczanów, p. Pinczów, Polska
Overlijdensdatum :22-01-1945    Plaats:Sint-Philipsland
Gesneuveld na Duitse commandoraid op Sint Philipsland.
Begraven:Pools Militair Ereveld, Alg begraafplaats Leyssenakkers, Veerseweg, Oosterh
Grafnummer:Erehof--0
Monument:
  • Oorlogsmonument, Alg begraafplaats, Langeweg, Anna Jacobapolder, op de plaquette wordt de naam vermeld. 
  • 1e Poolse Pantserdivisie, Plac Inwalidów, Warszawa, Polska, op het monument aan de zuidkant staan de namen van de Nederlandse plaatsen waar zij gevochten hebben.
Persoonlijk verhaal : Bolesław Podedworny

 

Starszy dragone Bolesław Podedworny, geboren 18.2.1913 Koczanów p. Pinczów, Polen. Zoals eerder beschreven werden de tanks beschermd door pantserinfanterie van het 10e Regiment Dragonders. Bij de verwarrende schietpartij rond de tanks sneuvelde dragonder Podedworny door een geweerschot. Omdat zijn regiment in Oosterhout was ingekwartierd namen zijn landgenoten zijn stoffelijk overschot mee naar Oosterhout om het te begraven op R.K. Kerkhof (nu Algemene Begraafplaats Leyssenakkers) aan de Veerseweg te Oosterhout. Zijn graf ligt daar nog steeds in het Poolse Ereperk.

Vernielen Watertoren (Anna Jacobapolder)

 

In de nacht van 22 op 23 januari 1945 landde een groep van ongeveer 50 Duitse Commando's in de buurt van het veer in de Anna Jacoba polder (Sint-Philipsland). Ze waren die nacht vanaf Schouwen het water overgestoken om de watertoren, die als uitkijkpost werd gebruikt, te vernielen. De Duitsers hadden zich goed voorbereid en waren opgedeeld in 3 groepen. Een ervan richtte zich op de wachtpost aan het Zijpe. Een andere groep plaatste de explosieven bij de watertoren en een derde groep moest de tankdivisie die zich ter hoogte van de hoeve „Zeldenrust" ophield uit de strijd houden. De wachtposten, bemand door de Binnenlandse Strijdkrachten en geallieerde militairen, hadden in eerste instantie niets door maar toen ze de indringers ontdekten werd direct groot alarm geslagen. Nog voordat de tanks konden worden ingezet werd de Poolse tankcommandant staande in zijn koepel in het hoofd geraakt door een kogel. Op vrijwel hetzelfde moment bliezen de Duitsers de watertoren op. Hierna trokken ze zich weer terug over het Zijpe. Tijdens de actie werden 2 Britse militairen gedood, raakten er 6 gewond en werden twee militairen als vermist (mogelijk POW) genoteerd. Ook een drietal Polen sneuvelde. Een Nederlandse burger verloor het leven en er werden diverse gesneuvelde Duitsers gevonden. De Poolse tankcommandant overleed in een ziekenhuis in Bergen op Zoom aan zijn verwondingen en kreeg postuum het VM toegekend.

Bronnen
polishwargraves.nl;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id