Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Franciszek Gackowski
database-id
4473


Militair

Categorie :Gesneuvelde Militair
Naam :Franciszek Gackowski     (Man)
Alias/Schuilnaam:Janeczko
Leeftijd :23
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :1e poolse Pantser divisie
Eenheid :10 Pulk Drag.
Rang :St.Drag.
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 02-12-1920Plaats:Bydgoszcz
Overlijdensdatum :17-09-1944    Plaats:Axel
Vlak bij Hulsterseweg 13
Begraven:Adegem Canadian War Cemetery
Grafnummer:12-B-9
Monument:War Cemetery Adegem
Slag om het zijkanaal Hulst - Axel

De eerste Poolse Pantser divisie onder leiding van Generaal Maczek had in de tweede week van september het gebied rondom Gent gezuiverd. Op 15 september bevonden ze zich vlakbij Sint Nicolaas in het plaatsje Sint Paul. Hier werden de voorbereidingen getroffen om het zijkanaal tussen Axel en Hulst over te steken om vervolgens Terneuzen te kunnen bevrijden. Het gebied - wat door de Duitsers grotendeels onderwater was gezet - was niet echt geschikt om een pantserdivisie in te zetten. Toch speelden de Polen het klaar om op 16 september een klein bruggehoofd vestigen vlakbij het zijkanaal. De Duitsers ondernamen een tegenactie en vielen op 17 september aan. Tijdens deze slag verdreven ze de Polen van hun posities.

De volgende dag vielen de Polen opnieuw aan waarbij de Poolse 3e infanteriebrigade een sterk bruggenhoofd wist te creëren vlakbij Kijkuit. Op 19 september legde de Poolse genie hier een brug aan waarna de Polen konden doorstenen en Axel bevrijden.

Reeds de volgende dag bereikten de Polen de Scheldeoevers en konden ze beginnen met het opruimen van de daar nog altijd aanwezige Duitse gevechtshaarden. Veel Duitsers bevonden zich in het gebied oostelijk van de Braakman. Tijdens de hevige gevechten die hier werden uitgevochten verloren veel militairen hun leven.

De Poolse verliezen in de periode 10 tot 22 september zijn volgens de rapporten als volgt: 75 gesneuveld, 191 gewond en 63 vermist. Een onbekend aantal Duitsers sneuvelden en er werden 1173 Duitsers krijgsgevangen gemaakt. Na deze aktie werd de Poolse Pantser divisie in Zeeuws-Vlaanderen uit de strijd genomen.

Bronnen
Lijst geallieerde gesneuvelden WO-2 Jan Hey

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id