Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Eduardus Marius Corveleijn
database-id
517


Burger

Categorie :Luchtaanval/bombardement
Naam :Eduardus Marius Corveleijn     (Man)
Leeftijd :1
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Nicolaas Marius Corveleijn en Helena Louisa Maria Tournoij
Beroep :zonder
Adres :Bosjeslaan 28
Vlissingen
Geboortedatum : 16-10-1943Plaats:Yerseke
Overlijdensdatum :17-09-1944    Plaats:Vlissingen
Op woonadres omgekomen tijdens geallieerd bombardement, ca 18.43-21.35 uur.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Persoonlijk verhaal : Eduardus Marius Corveleijn
Bombardement Tuindorp Vlissingen

In de vroege avond van 17 september wordt het tuindorp gebombardeerd. Het doelwit voor dit RAF bombardement is het bunkercomplex bij Baskenburg.

De batterij Baskenburg, het laatste bunkercomplex van Vlissingen aan de Atlantikwall, lag 1 km boven de noordelijke rand van Vlissingen tussen het vliegveld langs de weg naar Middelburg (2009 wijk Westerzicht) en het oude Franse Fort (2009 woonwijk Fort). De batterij bestond uit 7 bunkers welke geen zicht op de mogelijk te beschieten doelen langs de kust hadden. D.m.v. telefoonverbindingen en radiocommunicatie werd de vereiste informatie aan de batterij doorgegeven. 

Op zondag 17 september 1944 rond 19.00 uur, de D-Day voor de operatie Market-Garden, was de lucht boven Nederland urenlang gevuld met vele honderden geallieerde vliegtuiten en werd op Walcheren als eerste de Batterij Baskenburg aangevallen, vervolgens de kustbatterij te Zoutelande en als laatste die van Werendijke. Het laatste doelwit, dat van Werendijke, werd gemist. De bommen vielen op Biggekerke, waar veel slachtoffers vielen. In totaal werden er 1500 bommen afgeworpen op Walcheren. 25 viermotorige Lancaster bommenwerpers geëscorteerd door 33 Spitfire jachtvliegtuigen, waarvan er één werd neergehaald en er zeven werden beschadigd, deden het werk.

De bommenwerpers vlogen op een hoogte van 3 km en konden de artillerie-opstelling van Baskenburg met het blote oog waarnemen. Voor de markering waren eerst 36 markeringsbommen uitgeworpen. Hierna werden 427 verschillende bommen op het gebied rond de batterij Baskenburg, van de Koudekerkseweg tot op het vliegveld aan de weg naar Middelburg, geworpen. Twee bommenwerpers lieten hun bommen teveel zuidelijk van het doel vallen waarbij één de noordelijke Vlissingse woonwijk Tuindorp trof. In vrijwel alle straten van Tuindorp dat ten zuiden van het doelgebied ligt vallen bommen neer. Ongeveer 60 woningen raken hierbij vernield of onbewoonbaar. En 400 woningen raken in meer of mindere mate beschadigd. Een groot aantal burgers sneuvelt als gevolg van dit bombardement en vele worden in het ziekenhuis opgenomen.

De slachtoffers, 10 doden (later bijgesteld naar 23 doden),  30 gewonden waren allen om 22.00 uur geborgen. De dodelijke slachtoffers werden naar het niet meer gebruikte St. Josephziekenhuis in de van Dishoeckstraat te Vlissingen over gebracht. De gewonden naar het noodziekenhuis St. Joseph in de Oranjeschool in de Sottegemstraat hoek Bonedijkestraat en de lichtgewonden konden na behandeling weer terug naar hun familie.

Bronnen
LBD-rapport Vlissingen 19 sept. 1944

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id