Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
David Cameron Stewart
database-id
5452


Militair

Categorie :Vliegtuigincident
Naam :David Cameron Stewart     (Man)
Leeftijd :25
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :David William Stewart and Lily Maud Cameron Stewart
Adres :Waipori Falls, Otago, New Zealand
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Royal New Zealand Air Force
Eenheid :635 Squadron
Rang :Flight Lieutenant
Rol :Pilot
Operatie :Missie spoorwegemplacement Hasselt
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 1918Plaats:Dunedin City, Otago, New Zealand
Overlijdensdatum :12-05-1944    Plaats:Oosterschelde thv Stavenisse
Neergeschoten.
Begraven:Alg begraafplaats, Brugstraat, Wilhelminadorp,
Grafnummer:E-1-7
Persoonlijk verhaal : David Cameron Stewart

David Steward was de piloot van de Lancaster die in de nacht van 11 op 12 mei 1944 crashte. Zijn lichaam spoelde pas op 4 augustus 1944 aan in de buurt van Goes. Hij werd in Wilhelminadorp begraven. Het tijdelijke kruis dat op zijn graf stond bevindt zich thans in de collectie van het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp.

Om 22:45 uur opgestegen van Downham Market Norfolk en behorend tot de aanvalsmacht naar Hasselt – werd naar alle waarschijnlijkheid door Hptm. Ernst-Wilhelm Modrow (I./NJG 1) neergeschoten (alhoewel de Bomber Command losses spreken van Flak als oorzaak). De machine stortte om 00:15 uur ter hoogte van de Wittetonnenvlije nabij Stavenisse in de Oosterschelde.

Oosterschelde Avro-Lancaster ND924:F2-B
Het toestel nam deel aan een missie op de spoorwegknooppunten bij Hasselt. Het vertrok omstreeks 22.45 van de basis Downham Market en werd aangeschoten boven de Oosterschelde. De rapportages gaan uit van Flak treffers maar het is waarschijnlijker dat het toestel is neergehaald door Hauptman Ernst-Wilhelm Modrow (I./NJG 1). Het toestel stortte Oostelijk van Stavenisse neer bij de Witte Tonnen Vlije. De Duitse Kriegsmarine die uitvoer kon geen slachtoffers vinden. Een visser haalde de volgende dag een man uit het water. A.I. Johnstone hing aan een reddingsboei. Nadat hij aan land was gebracht werd hij door de Duitsers gevangen genomen. De volgende dag werd ook het lichaam van Flint gevonden in de buurt van Wemeldinge. Nadat hij aan land was gebracht werd hij daar begraven. Het lichaam van piloot Steward werd maanden later gevonden in de buurt van Goes. Hij spoelde op 4 augustus 1944 aan en werd in Wilhelminadorp begraven.
Onderscheidingen
Mentioned in Despatches (GB)De naam van deze persoon is in een officieel rapport aan het opperbevel genoemd in verband met een heldhaftige of bijzondere actie tijdens een actie
.
Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
wingstovictory.nl; cwgc.org.; findagrave.com;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id