Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Gerardus Josephus du Bois
database-id
6392


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Gerardus Josephus du Bois     (Man)
Leeftijd :25
Burgerlijke Status: Ongehuwd
Ouders :Alphonsius du Bois en Mathilda Roelands
Beroep :Ambtenaar Crisis Controle Dienst (CCD)
Adres :'s-Hertogenbosch, Huis van Bewaring
Geboortedatum : 08-01-1919Plaats:Ossenisse
Overlijdensdatum :16-09-1944    Plaats:Vught
Datum overlijdensakte is 01-04-1946, nummer 72, 's-Hertogenbosch.
Gefusilleerd.
Begraven:Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen
Grafnummer:E--289
Eerste begraafplaats:Ossenisse
Monument:

Oorlogsmonument, Hof te Zandeplein, Kloosterzande, op de metalen plaatjes op de basalt blokken wordt de naam vermeld. Bronzen plaquette, Hof te Zande-kerk, Willem de Zwijgerlaan, Kloosterzande, hierop wordt de naam vermeld. Monument op de Fusilladeplaats, Lunettenlaan, Vught, hierop wordt de naam vermeld. Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan, Vught.

Persoonlijk verhaal : Gerardus Josephus du Bois

Gerard wordt geboren te Ossenisse op 08 januari 1919. Hij is ambtenaar van de CCD en ziet toe op het naleven van de distributiemaatregelen, die zijn uitgevaardigd door de bezetter. Door betrokken te zijn bij het verzet levert dat in zijn positie grote risico’s op. In de maand mei 1944 wordt met hem gesproken om zeven Engelse piloten die ondergedoken zitten, te vervoeren naar de omgeving van Berlicum. Kort daarna wordt Gerard gearresteerd door de SD Terneuzen. Via het Huis van Bewaring in den Bosch komt hij terecht in het kamp Vught. Op 5 en 6 september 1944 is het kamp al volledig ontruimd en worden er nog 71 mannen op de fusilladeplaats om het leven gebracht. De laatste dag dat het kamp in gebruik is, 16 september 1944, wordt hij samen met drie andere gevangenen, staande in het licht van een auto, gefusilleerd.

Na ongeveer twee jaar wordt zijn graflocatie gevonden en wordt hij begraven op de begraafplaats te Ossenisse. Zijn stoffelijke resten worden later bijgezet op het ereveld te Loenen, Apeldoorn. Gerard du Bois werd postuum onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.

Bron: "Herinner U de namen", Ad Franken.

Onderscheidingen
Verzetsherdenkingskruis (postuum).Verzetsherdenkingskruis (postuum).
.
Bronnen
O.G.S.; Herinner U de namen, A Franken;
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 72

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id