Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Kornelis Brandes
database-id
6396


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Kornelis Brandes     (Man)
Leeftijd :40
Burgerlijke Status: Gehuwd met Adriana Catharina van Gessel
Beroep :Radio-technicus
Adres :Pegasiusstraat 54
Haarlem
Geboortedatum : 18-04-1902Plaats:Meliskerke
Overlijdensdatum :03-05-1942    Plaats:Sachsenhausen
Datum overlijdensakte is 09-06-1951, nummer C 144, Haarlem.
Gefusilleerd.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:

Herdenkingszuil, Nederlands Ereveld, Friedhof Stoffeln, Bittweg, Düsseldorf-Oberbilk, met de zuil worden de Nederlanders herdacht die zijn omgekomen in de concentratiekampen. Gedenkboek 2.

Persoonlijk verhaal : Kornelis Brandes

Kornelis Brandes werd op 14-07-1941 in Haarlem opgepakt wegens betrokkenheid bij de OD (Ordedienst), één van de eerste verzetsgroepen in Nederland. Als beroepsmilitair beschikte hij over wapens en onderhield vanuit Sassenheim met een geheime zender contact met Engeland. Zat eerst nog gevangen in Amsterdam, Scheveningen en Kamp Amersfoort. Hij werd tijdens het eerste OD-proces ter dood veroordeeld. Deze straf werd voltrokken op de executieplaats van het Duitse kamp Sachsenhausen.

Bronnen
C.B.G.; NIOD; O.G.S.;
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte C 144

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id