Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Cornelis Vlot
database-id
6414


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Cornelis Vlot     (Man)
Alias/Schuilnaam:Cor
Leeftijd :37
Burgerlijke Status: Gehuwd met Maria Louise Kuiper
Beroep :Jurist
Adres :Waterigeweg 84
Zeist
Geboortedatum : 29-11-1906Plaats:Koudekerke
Overlijdensdatum :26-10-1944    Plaats:Haarlem
Gefusilleerd bij de St.Bavokerk, Haarlem.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:

Oorlogsmonument " Treurende Vrouw", Westergracht, Haarlem, op een van de losse stenen rondom het voetstuk van het beeld wordt de naam vermeld.

Persoonlijk verhaal : Cornelis Vlot

Vlot werd in 1906 in Koudekerke geboren. Hij woonde in de provincie Utrecht waar hij gewestelijk commissaris van de Nederlandse Unie was. Toen deze in 1941 werd verboden ging hij de illegaliteit in. De werkzaamheden begonnen met het drukken van blaadje voor de oude leden van de unie. In 1943 startte men met het drukken van het illegale blad Je Maintiendrai. In augustus 1944 ontdekte de Sicherheitspolizei in Utrecht het hoofdkwartier van Je Maintiendrai. Vlot en wat anderen mannen werden gearresteerd. Na te zijn vastgehouden in het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam werd Vlot met op 26 oktober 1944 met 9 anderen naar Haarlem vervoerd en aan de voet van de St Bavo kathedraal gefusilleerd. Deze executies waren onderdeel van een Duitse represaillemaatregel voor de dood van de politieman Fake Krist. Na de oorlog kreeg Vlot Postuum het Verzetskruis en het Verzetsherdenkingskruis. In 1949 werd het beeld "De treurende vrouw" in een park aan de voet van de St. Bavo onthuld. Op de stenen rondom het monument staan de namen van de 10 geëxecuteerden. Gecremeerd in het crematorium op de begraafplaats Westerveld, Duin- en Kruidbergerweg, Driehuis. Zijn as werd verstrooid. In Zeist is de Cornelis Vlotlaan naar hem genoemd.

Onderscheidingen
VerzetskruisVerzetskruis
Verzetsherdenkingskruis Verzetsherdenkingskruis
.
Bronnen
C.B.G.;
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 03-11-1944, nummer 1922, Haarlem.

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id