Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Andries de Koning
database-id
7210


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Andries de Koning     (Man)
Leeftijd :27
Burgerlijke Status: Ongehuwd
Ouders :Adriaan de Koning en Cornelia Driedijk
Beroep :Landarbeider
Adres :Kanaaldijk
Kwadendamme
Geboortedatum : 23-07-1917Plaats:Kwadendamme
Overlijdensdatum :31-03-1945    Plaats:Amsterdam
Gefusilleerd op de brug van Berlage.
Begraven:Eerebegraafplaats Bloemendaal, Zeeweg, Overveen
Grafnummer:--17
Monument:

Oorlogsmonument "Fusilladeplaats Rozenoord", Amsteldijk, Amsterdam. Plaquette, Witte Dam, Kwadendamme, hierop wordt de naam vermeld.

Tekst op monument:

R.I.P. Onze lieve zoon en broeder viel voor God, Koningin en Vaderland.

Persoonlijk verhaal : Andries de Koning

Andries de Koning was tijdens de meidagen in 1940 in militaire dienst. Na de capitulatie keerde hij terug naar zijn ouders aan de Kanaaldijk in Kwadendamme (op Zuid-Beveland in Zeeland). Hij ging als landarbeider werken bij boomkwekerij D.J. van der Have in Kapelle.

Toen De Koning zich eind april 1943 diende te melden voor terugvoering in Duitse krijgsgevangenschap, dook hij onder bij zijn oom Gerard de Koning in Amsterdam. Met zijn oom nam hij deel aan het verzet: in 1943 in verband met de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, in 1944 in de Ordedienst, in twee verschillende knokploegen en in de Binnenlandse Strijdkrachten. De Koning was betrokken bij overvallen op distributiekantoren, het opgraven en vernielen van telefoon- en telegraafkabels, het ontvreemden van telefoondraad, het verwijderen van springstof uit een dijklichaam in de Fordhaven en het vervoer van wapens.

Op 6 maart 1945 werd De Koning samen met zijn oom gearresteerd, nadat door de Sicherheitspolizei een munitiedepot was ontdekt bij pastoor F.L. Esser O.E.S.A. – van de Augustinuskerk aan de Postjesweg in Amsterdam. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 31-03-1945 werden zij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Ter herinnering aan Andries de Koning is een straat naar hem genoemd in Kwadendamme.

Bron: Monument Rozenoord.

Bronnen
O.G.S.;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id