Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Jan Willem Gunning
database-id
7246


Burger

Categorie :Krijgsgevangen-,Werk-/Strafkamp
Naam :Jan Willem Gunning     (Man)
Alias/Schuilnaam:Wim
Leeftijd :23
Burgerlijke Status: Ongehuwd
Ouders :Herman Christiaan Jeronimus Gunning en Henriette Wilhelmina Creutzberg
Beroep :Student
Adres :Yerseke
Geboortedatum : 12-01-1922Plaats:Noordwijk
Overlijdensdatum :08-03-1945    Plaats:Hamburg-Neuengamme
Datum Sterbeurkunde is 20-07-1948, nummer 76/48, Hamburg-Neuengamme.
Zou aan hartzwakte zijn overleden.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:

Oorlogsmonument, plantsoen voor de alg begraafplaats, Molenlaan, Yerseke, op de voorzijde van het monument wordt de naam vermeld.                           Oorlogsmonument, Rembrandtweg, Noordwijk.

Persoonlijk verhaal : Jan Willem Gunning

Wim Gunning was de zoon van de burgemeester van Yerseke. Nadat deze in 1942 uit zijn ambt werd gezet bleef Wim achter in Yerseke. Hij was lid van het verzet en werd in de nazomer van 1942 opgepakt. Hij werd overgebracht naar het politiebureau in Middelburg, verbleef daarna in Kasteel Haaren te Haaren. Van februari tot augustus 1943 in Kamp Vught, daarna in Zorgvliet te 's-Gravenhage tot 10 october 1944.

Op 10 of 11 oktober 1944 belandde hij in Kamp Amersfoort. Tijdens de tocht van van Den Haag naar Amersfoort gooide hij tijdens een oponthoud in Utrecht, een briefje uit de trein naar een spoorwegmedewerker. Deze was zo verstandig om het briefje pas op te rapen na vertrek van de trein.

In het briefje schreef hij dat hij op weg was naar Amersfoort, waar zijn zaak nog eens zou worden bekeken. Zou dat goed uitpakken, dan kon hij snel thuis zijn. Zo niet, dan moesten wij hem maar afschrijven, want dan zou hij op transport worden gesteld naar Duitsland. Het onderzoek bleek snel te zijn afgerond. Want al op 11 oktober werd Jan Willem  gedeporteerd naar Neuengamme waar hij op 14-10-1944 aankwam. Hij kreeg hier kampnummer 56390. Hij overleed daar op 8 maart 1945.

De familie ontving na het briefje geen verdere informatie meer. Men bleef in het ongewisse over het lot van Jan Willem. Daaraan kwam pas een eind toen eind maart 1945 zijn overlijden werd medegedeeld .

 

 

Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
Digitaal Neuengamme; FD. Gunning
Bron geboorte: overlijdensakte 179
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 29-09-1948, nummer 179, Doetinchem.

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id