Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Thomas Jan Lambrechtsen van Ritthem
database-id
7539


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Thomas Jan Lambrechtsen van Ritthem     (Man)
Alias/Schuilnaam:Tom
Leeftijd :22
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Nicolaas J.C.Lambrechtsen van Ritthem en Albertina M van der Mieden van Opmeer
Beroep :Student
Adres :Amsterdam
Geboortedatum : 11-08-1922Plaats:Batavia (N.O.I.)
Overlijdensdatum :20-11-1944    Plaats:Rhenen
Datum overlijdensakte is 24-08-1945, nummer 45, Rhenen.
Gefusilleerd.
Begraven:Alg begraafplaats, Bellamystraat, Terneuzen.
Monument:

Gedenkboek 43.

Oorlogsmonument "Het kruis op de berg", Veenendaalsestraatweg, Rhenen.

Persoonlijk verhaal : Thomas Jan Lambrechtsen van Ritthem

Thomas Jan Lambrechtsen van Ritthem werd op 11 augustus 1922 geboren te Batavia in het toenmalig Nederlands-Indië.Na een paar jaar keerden zijn ouders terug naar Nederland. Inmiddels was ook nog zijn zusje Tineke geboren en na enkele jaren werd ook nog zusje Martha geboren. De familie woonde in Terneuzen, waar vader havenmeester was. De kinderen van Lambrechtsen van Ritthem deden enthousiast mee met de padvinderij en de spontane Tom bouwde zo de nodige correspondentie-vriendschappen op. Verder was Tom erg sportief en vooral gek op zeilen. Tidens de oorlogsjaren bezocht hij de Zeevaartschool en daarna de zogenaamde Radio-opleiding in Amsterdam.

Tom raakte betrokken bij spionagewerk en kwam zelfs in dienst van de British Intelligence Service. Veel werk deed hij in Den Haag, maar in juni 1944 werd hij gevraagd door Rudi Jansz om toe te treden tot een verzetsgroep, waar alleen maar mensen bij zaten met een Indische achtergrond. Hij bezorgde illegale krantjes, was betrokken bij wapendroppings en deed vooral veel karteringswerk om zo de Duitse versterkingen in Amsterdam vast te leggen.

Jansz zag Tom, die contacten in nagenoeg alle grote steden onderhield, als een mogelijke opvolger en liet hem hoofd worden van een spionage-afdeling. Na de arrestatie van Rudi Jansz moet Tom zelf het verzetswerk uitbouwen. Gaandeweg kregen de Nazi's hem in de gaten en werd zelfs een prijs op zijn hoofd gezet. In oktober kon hij bij een inval nog de dans ontspringen, maar in de nacht van 1 op 2 november kreeg de SD hem toch te pakken. In hoeverre Tom tijdens zijn gevangenschap is gemarteld is onduidelijk. Op 20 november 1944 stond Lambrechtsen van Ritthem met 5 anderen aan de rand van Rhenen en Veenendaal voor het vuurpeloton. Op de leeftijd van 24 jaar gaf hij zijn leven voor vrijheid en recht. Tom Lambrechtsen van Ritthem werd in 1945 herbegraven op de Nieuwe begraafplaats in Terneuzen. Het graf is inmiddels geruimd.

 

Bronnen
Gem Terneuzen: OGS; Het Kruis op de berg;
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 45

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id