Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Willem Lodewijk Theodoor Thijs
database-id
7593


Burger

Categorie :(Artillerie)beschieting
Naam :Willem Lodewijk Theodoor Thijs     (Man)
Alias/Schuilnaam:Wim
Leeftijd :21
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Lambertus Thijs en Gijsberta Verkerke
Beroep :Tuindersknecht
Adres :Zevenbergen
Geboortedatum : 29-05-1923Plaats:Goes
Overlijdensdatum :05-05-1945    Plaats:Berkel-Rodenrijs
Begraven:Alg begraafplaats, Ds v Koetsveldstraat, Berkel-Rodenrijs,
Grafnummer:Erehof.--0
Eerste begraafplaats:Begraafplaats N.H. kerk, 09-05-1945.
Datum overgebracht:14-09-1965
Persoonlijk verhaal : Willem Lodewijk Theodoor Thijs

Wim Thijs werd geboren op 29-05-1923 in Goes. Hij doorliep met veel sccus diverse scholen, Mavo A, Mavo B en uiteindelijk de HBS in Dordrecht waar hij met goede cijfers slaagde. Omdat het door de oorlog voor hem onmogelijk was verder te studeren ging hij voorlopig werken bij een verzekeringsmaatschappij.

In 1943 bracht de post ook in huize Thijs de beruchte oproep voor tewerkstelling in Duitsland. Hij had echter besloten dit niet te doen en dook onder. Eerst kwam hij terecht in de Lier, maar daar moest hij vertrekken nadat de Duitsers bij een razzia zijn papieren in handen hadden gekregen. Hij vond een ander adres en dat was bij Siem Vermeer aan de Klapwijkseweg.

Wanneer Wim zich precies aansloot bij het verzet is moeilijk te zeggen, wel is zeker dat hij bij het laatste gevecht met de Duitsers was, bij de bloemenveiling. Dit gevecht vond plaats op Bevrijdingsdag 5 mei 1945.                                                                                                                              Het plaatselijk verzet onder leiding van Jan Roozendaal stond juist op het punt hun wapens in te leveren in Rotterdam, toen een Duitse patrouille het vuur opende. Het gevecht dat daarna uitbrak zou een groot aantal Duitsers het leven kosten, maar ook aan 3 verzetslieden (één uit Bergschenhoek en twee uit Berkel-Rodenrijs). Één van deze drie was Wim Thijs. Hij werd geraakt door een Duitse kogel en door veel bloedverlies stierf hij in de avonduren.                                                                                       Hij is op 09-05-1945 begraven op de begraafplaats van de N.H. kerk.

Bron: "Gevallen Dorpsgenoten".

Bronnen
Gem Goes; O.G.S.; Gevallen Dorpsgenoten;
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 1945, nummer 17, Berkel-Rodenrijs

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id