Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
George Hendrik van der Ploeg
database-id
7698


Militair

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :George Hendrik van der Ploeg     (Man)
Leeftijd :52
Burgerlijke Status: Gehuwd met Metje van Wakeren
Adres :Arnhem
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijke Landmacht
Eenheid :Infanterie
Rang :Majoor
Status :Onbekend
Geboortedatum : 29-10-1889Plaats:Vlissingen
Overlijdensdatum :09-07-1942    Plaats:Utrecht
Datum overlijdensakte is 29-07-1955, nummer 44, Arnhem.
Gefusilleerd in Fort Rijnauwen, Utrecht.
Begraven:Alg begraafplaats Zuid, van Limburg Stirumweg, Oosterbeek,
Grafnummer:B--447
Monument:
  • Monument in Fort bij Rijnauwen, Rhijnauwenselaan, Bunnik, op een plaquette wordt de naam vermeld.                                                                        
  • "Monument voor Burgerslachtoffers", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen.
Persoonlijk verhaal : George Hendrik van der Ploeg

Was lid van de Oranjewacht, dat in juni 1940 in Arnhem werd opgericht. Het was een illegale organisatie die tussen december 1940 tot begin januari 1942 wapens en explosieven bijeenbracht, verbindingen met Engeland zocht, spionage op het vliegveld Leeuwarden pleegde en zich verder bezig hield met sabotage van allerlei aard. In augustus 1940 verenigde de groep zich met de groep van Folmer in Zeist. Ook de groep "Pogno Pro Patria" onder leiding van Onnekink sloot zich aan bij de Oranjewacht uit Arnhem. Willem den Boer uit Dordrecht werd leider van de Oranjewacht toen de Oranjewacht uit Arnhem en de Oranjewacht in het westen van het land, aansluiting vonden. Na de arrestatie van Jan Werkman- een van de leiders van de Oranjewacht uit Arnhem- volgden nog vele arrestaties binnen de Oranjewacht.

Van 27-10-1941 tot 15-11-1941 hield het Fieldkriegsgericht im Luftgau Holland zich in het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden zich bezig met het proces rondom de 14 gearresteerde verzetslieden. Uiteindelijk werden negen man ter dood veroordeeld wegens verboden wapenbezit en vliegveldspionage. Deze vonnissen vielen op            04-07-1942  in het Lloydsgebouw in Amsterdam.                                                      In maart 1942 werden tientallen leden van de Oranjewacht vanuit Scheveningen naar Kamp Amersfoort gebracht in afwachting van de verdere gang van zaken want de bezetter  was niet tevreden met de uitspraak. Er volgde een tweede proces dat plaatsvond op 4, 5 en 6 juni 1942 in Amsterdam. Het resultaat van het tweede proces was dat tegen 9 van de 45 beklaagden de doodstraf werd uitgesproken. Totdat het vonnis werd bekrachtigd, verbleven de veroordeelden in Kamp Amersfoort. De 9 doodvonnissen werden  op 09-07-1942 in Fort Rijnauwen voltrokken.

 

Bron: www.spanvis.com/historie

 

Onderscheidingen
Bronzen Kruis.Bronzen Kruis.
.
Bronnen
O.G.S.;
Bron geboorte: geboorteakte 473
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 44

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id