Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Jan van Blerkom
database-id
7787


Burger

Categorie :Zeemansgraf/Op Zee/Aan boord van schip
Naam :Jan van Blerkom     (Man)
Leeftijd :23
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Leendert Jan van Blerkom en Catharina Juliana Chevalier
Adres :Delft
Geboortedatum : 02-01-1918Plaats:Vlissingen
Overlijdensdatum :01-11-1941    Plaats:Noordzee
omgekomen tijdens vlucht naar Engeland
Begraven:Zeemansgraf
Monument:

Gedenkboek 38.                                                                                            "Monument voor Burgerslachtoffers", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen. 

Persoonlijk verhaal : Jan van Blerkom

Jan van Blerkom werd in Vlissingen geboren. In 1940 studeerde hij aan de TU in Delft.  tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Delfse verzetsgroep Schoemaker.

Van Blerkom was een actieve student en begonnen in 1935. Hij was van 1938-1940 lid van de Delftse studentenroeivereninging Laga en deed ook tijdens de oorlog nog mee aan roeiwedstrijden, meestal onder de naam W. Wonkers. Hij won 13 roeiwedstrijden, w.o. de Varsity met de skiff in 1939 en de Head of the river Amstel op 31-03-1940.       

Met Charley Hugenholz en Gerard Dogger was hij in augustus 1941 betrokken bij de geruchtmakende liquidatie van Hugo de Man, een 19 jaar oude verrader die het studentenverzet in Delft in gevaar bracht. De Man was lid van de groep Mekel. Hugenholz en Van Blerkom nodigden Hugo de Man uit op het onderduikadres van Van Blerkom. Ze gaven hem een klap op zijn hoofd en smoorden hem met een kussen. Ze dumpten het lijk in een vijver in het Agnetapark. Op 22 augustus kwam het lijk bovendrijven. Daarna werden ze door de Duitsers gezocht en werd er 5000 gulden op hun hoofd gezet.

Hugenholz verdween naar Spanje. Met de Cabo de Buena Esperanza voer hij naar Brazilië, maar onderweg bij Gibraltar, wilde hij het schip verlaten en verdronk hij. Van Blerkom noemde zich verder Jan Verhagen en bleef nog even in Delft. Op 14-11-1941 besloot hij met Dirk van Swaaij in een vouwkano over zee naar Engeland te gaan. Beiden waren ervaren Laga-roeiers. Hun kano was onder de pier in Scheveningen verstopt. Ze zijn nooit aangekomen. Het lichaam van Dirk van Swaay spoelt later aan op het strand van Noordwijk, met een strop om zijn hoofd. Van Jan van Blerkom ontbreekt sindsdien elk spoor.

In 1995 werd een nieuwe Laga-boot naar Jan van Blerkom vernoemd. De boot werd gedoopt door zijn voormalige coach.

Bron:vermelden Museum Engelandvaarders, Noordwijk

Bronnen
Gem Vlissingen; O.G.S.; Wikipedia;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id