Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Andries Pieter de Visser
database-id
8024


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Andries Pieter de Visser     (Man)
Alias/Schuilnaam:Ad
Leeftijd :24
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Andries Pieter de Visser en Jacomina Cornelia Daamen
Beroep :Arbeider
Adres :Den Helder
Geboortedatum : 27-09-1920Plaats:Vlissingen
Overlijdensdatum :17-02-1945    Plaats:Halfweg
Datum overlijdensakte is 03-05-1945, nummer 26, Haarlemmerliede en Spaarnwoude.
Gefusilleerd.
Begraven:Eerebegraafplaats Bloemendaal, Zeeweg, Overveen,
Grafnummer:20--0
Eerste begraafplaats:Kennemerduinen.
Monument:

"Monument voor Burgerslachtoffers", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen.                                                                                      Verzetsmonument, hoek Dubbele Buurt/N200, Halfweg, op het monument wordt de naam vermeld.                                                                                                                                                            

Tekst op monument:

Rust zacht lieve jongen

Persoonlijk verhaal : Andries Pieter de Visser

De Visser trad in augustus 1944 toe tot de stoottroep Den Helder-Anna Paulowna van de Binnenlandse Strijdkrachten. De stoottroep breidde zich steeds meer uit en er werden drie gewapende secties geformeerd. Iedere sectie werd onderverdeeld in drie groepen van zes mannen, omdat men verwachtte dat bij acties tegen de bezetter zeer verspreid zou moeten worden gevochten. De Visser werd benoemd tot commandant van één van de drie groepen in sectie II. Als commandant gaf De Visser wapeninstructie en was diverse malen betrokken bij het plegen van overvallen op en de ‘bestraffing’ van zwarthandelaren. Begin januari 1945 werkte hij mee aan een poging een gevangen verzetsman tijdens een transport te bevrijden.Als gevolg van verraad door een met de NSB sympathiserende dorpsgenoot verrichtte de Hafenüberwachungsstelle uit Den Helder op 5 en 6 februari 1945 op diverse adressen in Anna Paulowna een overval. De Visser, elf leden van de stoottroep, drie kwartiergevers en vijftien buitenstaanders, vooral onderduikers, werden opgepakt. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.Op 17 februari 1945 werd De Visser in Halfweg met negen anderen, onder wie zeven leden van zijn stoottroep, gefusilleerd als represaille voor een aanslag op de spoorlijn Amsterdam-Haarlem. Met zijn lotgenoten werd hij begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen. De verrader werd op 31 maart 1945 door het verzet geliquideerd.

Bron: Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Bronnen
Gem Vlissingen; O.G.S.;
Bron geboorte: geboorteakte 399
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 26

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id