Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Jacob Jan Hamelink
database-id
8377


Burger

Categorie :Onbekend
Naam :Jacob Jan Hamelink     (Man)
Leeftijd :40
Burgerlijke Status: Gehuwd met Cornelia Chabot
Beroep :Autogeenlasser
Adres :Slachthuisstraat
Haarlem
Geboortedatum : 24-07-1902Plaats:Kruiningen
Overlijdensdatum :18-10-1942    Plaats:Rotterdam
Datum overlijdensakte is 13-11-1943, nummer 1608, Haarlem.
Doodgeschoten bij overval.
Begraven:Eerebegraafplaats Bloemendaal, Zeeweg, Overveen,
Grafnummer:--22
Eerste begraafplaats:Noorder begraafplaats, Haarlem
Datum overgebracht:21-11-1945
Monument:

Gedenkteken, plantsoen werkplaats NS, Oudenweg, Haarlem, op de plaquette wordt de naam vermeld.                                                                                              Monument, Eerste Pijnackerstraat, Rotterdam, op het monument wordt de naam vermeld.

Tekst op monument:

Hij viel voor menselijkheid, gerechtigheid en vrijheid.

Persoonlijk verhaal : Jacob Jan Hamelink

Jaap Hamelink zette zich sterk af tegen het werken voor de bezetter. Vanaf het begin van de bezetting spoorde hij zijn collega’s aan om het arbeidstempo te verlagen en de ‘bazen’ om de controles te matigen. In het hele land riep hij NS-medewerkers op de gelijkgeschakelde spoorwegvakbond te verlaten.

In 1941 riep hij het NS-personeel op deel te nemen aan de Februaristaking. Op verdenking deze staking mede te hebben georganiseerd, werd hij gearresteerd, maar korte tijd later vrijgelaten. Uit principieel bezwaar nog langer voor de bezetter te werken, nam hij in september 1941 ontslag.

Hamelink begon zijn verzetsactiviteiten met het organiseren van huiskamerbijeenkomsten. Hierin bracht hij mensen met verschillende politieke en godsdienstige overtuiging samen. Uit deze bijeenkomsten groeide een landelijke verzetsgroep.

Vanaf februari 1942 gaf Hamelink het illegale blad De Kern uit. Hierin protesteerde hij vooral tegen het inzetten van werklozen voor Duitse bouwactiviteiten. Daarnaast verspreidde zijn groep het illegale blad Verzet. Dit  Orgaan voor de nationale bevrijding stond onder redactie van de socialist Koos Vorrink.

Hamelink behoorde tot de eersten die persoonsbewijzen van Joden vervalsten. Hij deed dit door de ‘J’ ervan te verwijderen. In zijn woning verbleven ook Joodse onderduikers.Op 18 oktober 1942 gaf Hamelink leiding aan een vergadering in Rotterdam om het Nederlands verzet beter te organiseren. De vergadering bleek verraden te zijn door een kennis van één van de deelnemers. ‘Foute’ rechercheurs van de Rotterdamse politie vielen de vergadering binnen. Hamelink trok een revolver en werd direct doodgeschoten. Naar hem is de Jacob Jan Hamelinklaan in Zeist genoemd.

Bron: eerebegraafplaatsbloemendaal.eu

Bronnen
O.G.S.;
Bron geboorte: geboorteakte 71
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 1608

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id