Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Lambertus Douwes Wolters
database-id
8387


Militair

Categorie :Onbekend
Naam :Lambertus Douwes Wolters     (Man)
Alias/Schuilnaam:Bert
Leeftijd :25
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Jannes Jan Wolters en Willemina Arnoldina Hazen
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijke Landmacht
Eenheid :Militaire Luchtvaart ged R.A.F. 322 squadron
Rang :Reserve 1e luitenant vlieger
Status :Onbekend
Geboortedatum : 17-06-1919Plaats:Colijnsplaat
Overlijdensdatum :16-09-1944    Plaats:Hawkinge
Met zijn Spitfire MK 208 omgekomen bij vliegtuigbotsing.
Begraven:Folkestone New Cemetery, Aerodrome Road, Hawkinge,
Grafnummer:O--84
Monument:
  • Erepaneel, Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen, in de kapel wordt  op één van de "luiken" de naam vermeld.
  • Monument, Nederlands Ereveld Mill Hill, Milespit, Hill, Londen, op één van de gedenkstenen wordt de naam vermeld.
  • Herdenkingsplaquette, Hoofdgebouw TU, Steenweg, Delft, op de plaquette wordt de naam vermeld.
  • Hawkinge Memorial, Aerodrome Road, Kent, op het monument wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Lambertus Douwes Wolters

Hij groeide op in Vlissingen, waar zijn vader Jannes Jan Wolters huisarts was. Na zijn HBS-eindexamen ging hij in Delft aan de TH werktuigbouwkunde studeren. Op 12 juni 1940 haalde hij zijn propadeuse, een half jaar voordat de rede van Cleveringa werd verspreid, waarna een algehele studentenstaking volgde. De Hogeschool werd een half jaar gesloten, Wolters ging niet in het verzet maar besloot naar Engeland te gaan.

Wolters en zijn studentenvrienden Ru van Stolk en Joen Slors arriveerden op 1 januari 1941 in Sneek, zogenaamd om te gaan schaatsen op de Friese meren. Ze regelden dat in de pers een bericht verscheen dat ze mogelijk verongelukt waren, zodat er geen alarm geslagen zou worden als ze verdwenen. Toen gingen ze via de Van Niftrik-route naar België. In Antwerpen kregen ze hulp van Hans van Roosendaal, die in Kapellen woonde en ook naar Engeland wilde. Van Roosendaal sprak Frans, en had een zuster in Parijs en vrienden in Marseille. Via Parijs reisden ze naar Vichy-Frankrijk. Toen ze in Marseille waren aangekomen dachten ze dat het meest riskante deel van de reis achter de rug was. Ze wilden met een boot naar Algiers oversteken en van daar naar Engeland reizen, maar er was te veel Duitse controle.
Ze meldden zich bij jhr. D.F.W. van Lennep, die de vertegenwoordiger was van de Regeringscommissaris voor de vluchtelingen. Om de tijd te doden, begon Wolters wat technische klusjes te doen en deed Slors aan bokswedstrijden mee. Hij stelde hun echter voor naar Nederland terug te keren. Uiteindelijk regelde Van Lennep een visum voor de vier jongens om naar Paraguay of Uruguay te kunnen gaan. Dit was voldoende om een uitreisvisum voor Frankrijk te krijgen. Ze namen een doorgaande trein die via Perpignan naar Madrid ging. Van Stolk bleef achter want hij vertrouwde de visa niet en was bang opgepakt te worden. Hij reisde alleen verder, werd in Spanje opgepakt en kwam in een kamp in Miranda de Ebro terecht.

Wolters, Slors en Van Roosendaal bereikten Madrid zonder moeite. Van Roosendaal had geregeld dat er op het consulaat geld voor hem zou zijn en met veel moeite kreeg hij dat. Ze namen de trein naar Lissabon. Slors bleef daar achter en werkte er voor de inlichtingendienst. In januari 1944 besloot hij toch naar Engeland te gaan, waar hij een commando-opleiding volgde.

Wolters en Van Roosendaal vlogen met de KLM van Lissabon naar Bristol. Toen ze in Londen aankwamen, had hun reis veertien maanden geduurd. Na een korte opleiding werden ze op 21 november 1941 bij de Prinses Irene Brigade ingedeeld, maar voor het einde van het jaar zaten ze, op voorspraak van prins Bernhard, bij de Raf Volunteer Service.

Wolters sneuvelde op 16 september 1944 nadat hij in botsing was gekomen met Coen Manders. Hij werd begraven op het Hawkinge Cemetery. Zijn graf wordt door de Commonwealth War Graves Commission onderhouden.

Bron: Ben Wolters, levensverhaal door Sierk Plantinga, englandspiel.eu

 

 

 

 

Onderscheidingen
Kruis van verdienste. Oorlogsherinneringskruis.Kruis van verdienste. Oorlogsherinneringskruis.
.
Bronnen
O.G.S.; aircrewremembered.com;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id