Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Abraham Johannes Schuman
database-id
8695


Burger

Categorie :Onbekend
Naam :Abraham Johannes Schuman     (Man)
Alias/Schuilnaam:Bram
Leeftijd :52
Burgerlijke Status: Gehuwd met Pieternella Warmenhoven
Beroep :Boekhouder
Adres :Schoutenstraat 36
Barneveld
Geboortedatum : 07-12-1898Plaats:Koudekerke
Overlijdensdatum :10-08-1951    Plaats:Barneveld
Begraven:Nieuwe begraafplaats De Plantage, Narcissenstraat, Barneveld,
Grafnummer:2e afdeling-C-9
Persoonlijk verhaal : Abraham Johannes Schuman

Bram is op 13-3-1923 uit Zwolle naar Middelburg gekomen, ging wonen in de Spanjaardstr F71, en vertrok weer op 20-10-1924 naar Veenendaal. Bram is ruim 24 jaar in dienst geweest bij fa Koudijs Veevoederhande lBarneveld N.V. Bram is in de Tweede Wereldoorlog in de illegaliteit geweest. Hij sliep al maanden vóór hij werd opgepakt niet meer thuis en de onderduik-familie ging 's morgens altijd eerst kijken of de kustveilig was. Juist die ochtend, dat hij werd opgepakt, najaar 1944, is dit niet gebeurd, omdat er die nacht in het onderduikgezin een baby was geboren. Hij is 's morgens opgepakt, de Duitsers stonden hem op te wachten en hij is naar kamp Amersfoort gebracht. In mei 1945 kwam hij lopend uit Amersfoort weer terug, lichamelijk en geestelijk gebroken. Hij is nooit meer de oude geworden, kreeg te hoge bloeddruk en is aan een niervergiftiging gestorven. Na zijn overlijden heeft hij postuum een lintje gekregen voor zijn werk in de illegaliteit gedurende WO-II.
Zoon Bram: "Hij woog nog 40 kg toen hij er bij de bevrijding van 't kamp uitkwam en hij was toch niet echt een kleine man! Het betekende wel een barre tocht: lopen naar Barneveld in die conditie!
"Zijn duim heeft hij zelf afgehakt! Voor de moffen moest het een ongeluk lijken, tijdens het generatorblokjes hakken.
Maar zijn doel was bereikt: opname in het lazaret! Hij had nl. geheime informatie dat hij bovenaan de lijst stond voor "deportatie naar Auswitz, van zijn vrienden die voor hem afgevoerd waren uit Amersfoort is niemand teruggekomen:
Direct vergast".

Bron: Stamboom-Warmenhoven-Thierry >Abraham Johannes Schuman.

Bronnen
O.G.S.; C.B.G.;
Bron geboorte: geboorteakte 75
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 13-08-1951, nummer 112, Barneveld.

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id