Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Pieter Adriaan Bouwense
database-id
8743


Burger

Categorie :Overlevende
Naam :Pieter Adriaan Bouwense     (Man)
Leeftijd :30
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Willem Lodewijk Bouwense en Pieternella de Voogd
Beroep :leraar
Adres :Middelburg
Geboortedatum : 17-07-1912Plaats:Middelburg
Betrokken bij actie :07-08-1942    PlaatsZevenbergen
Stond in het boekje van Daane en werd hierdoor door de SD opgepakt
Persoonlijk verhaal : Pieter Adriaan Bouwense

Bron: FAAM 31-3-2018

Pieter Adriaan Bouwense werd 17 juli 1912 in Middelburg geboren. In de Tweede Wereldoorlog was deze leraar lid van de Zeeuwse inlichtingendienst van het verzet, de groep "Van Beest". De groep executeerde een infiltrant. De Duitse Sicherheitsdienst (SD) vond het lichaam en daarbij het notitieboekje van hun infiltrant (Daane). In het boekje stond de naam van Bouwense. Op 7 augustus 1942 werd Bouwense in Zevenbergen gearresteerd en overgebracht naar de Koepelgevangenis in Breda. Vervolgens werd hij getransporteerd naar gevangenissen in Haaren en Utrecht.

Dachau

Begin oktober 1943 werd hij naar het doorgangskamp Amersfoort gebracht en op transport gezet naar Kamp Natzweiler in de Elzas. Daar verbleef hij tot 3 september 1944, de dag waarop het kamp werd geëvacueerd in verband met oorlogshandelingen. De helft van de Nederlandse gevangen overleefde dit kamp niet. Bouwense werd op 5 september op transport gezet naar Dachau, een "gewoon" concentratiekamp, waar hij al snel dacht: "Dit overleef ik wel". In Dachau zou hij tot 26 mei 1945 blijven, een maand na de bevrijding. De gevangenen werden door een autocolonne van het Rode Kruis terug naar Nederland gebracht.

Onderscheidingen

Na de oorlog was Bouwense voorzitter van de vriendenkring Oud-Natzweilers en voorzitter van het Nederlands Dachau comité. Hij overleed op 96-jarige leeftijd op 26 maart 2009 en ligt begraven op de begraafplaats aan de Westelijke Oude Havendijk in Middelburg. Piet Bouwense ontving het Verzetsherdenkingskruis, Nacht und Nebel-kruis, Mobilisatie-Oorlogskruis en was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn geboorteplaats Middelburg kreeg hij een straat: de P.A. Bouwensestraat.

 

Piet Bouwense vertelde in een interview aan de Faam het volgende verhaal.

"Ik zal je nog een verhaal vertellen over wat zich in Kamp Natzweiler afspeelde op 1e Kerstdag. We moesten 's morgens aantreden. Er werden vlak voor ons twee gevangenen opgehangen. Ze werden langzaam neergelaten gedurende tien minuten. Een paar Franse medegevangen werden zo emotioneel dat ze ter plekke dood neervielen; ze konden het niet verwerken". 

Verraad van Daane, leden van de groep Van Beest, Van Hattem en Niftrik opgepakt.

De groep ‘Van Beest’ werd in 1942 verraden door Izaäk Daane. Izaäk was een jaargenoot van Van Beest. In tegenstelling tot Van Beest had Daane NSB sympathieën. Hij was vrijwel direct na de capitulatie bij de politie gegaan en had hoogstwaarschijnlijk een aandeel in het oprollen van de verzetsorganisaties "Leeuwen-garde" en "Oranje voor Nederland". In 1942 infiltreerde hij in de groep Van Beest en de ontsnappingslijn Niftrik waarmee via België mensen uit Nederland werden vervoerd.

Vlak nadat men binnen de groep van Beest argwaan kreeg begon de SD in maart 1942 met het oppakken van personen die actief waren binnen de groep Van Beest en van Hattem. Het bleek als snel dat Daane hierachter zat. Daane werd geschaduwd en toen hij met een nazi-embleem op zijn jasje het Gestapo kantoor in Rotterdam verliet was het bedrog van Daane duidelijk. Daane, die niet wist dat hij was ontdekt, werd in de eerste week van augustus 1942 meegelokt naar de heide bij Anloo en daar geliquideerd.

Het lichaam werd begraven. Omdat Daane's contacten bij de SD waren geïnformeerd over de trip naar Anloo vonden ze al snel het niet zo heel goed verborgen lichaam. Via het notitieboekje dat Daane bijhield konden ze nog een aantal verzetsmensen oppakken. Mogelijk zijn tijdens de verhoren van deze mannen nog meer namen genoemd zodat steeds meer verzetsmensen werden opgepakt.

Van Beest zelf kwam tijdens zijn arrestatie om het leven. De gevangengenomen verzetsmensen werden op basis van de gevonden bewijzen ter dood veroordeeld, of naar concentratiekampen gestuurd. De te dood veroordeelden werden in kamp Amersfoort werden vastgehouden en op 20 juli 1943 later samen met 15 anderen op de Leusderheide gefusilleerd. 

In de Middelburgse wijk Prooijenspark zijn diverse straten vernoemd naar verzetsmensen uit de groep "Van Beest"

Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id