Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Cornelis Mooiman
database-id
8744


Burger

Categorie :Overlevende
Naam :Cornelis Mooiman     (Man)
Alias/Schuilnaam:Kees
Leeftijd :24
Burgerlijke Status: Gehuwd met Anna Jacoba Berkeveld
Beroep :Winkelbediende
Adres :Middelburg
Geboortedatum : 29-10-1917Plaats:'s-Gravenhage
Betrokken bij actie :07-08-1942    PlaatsMiddelburg
Opgepakt en via Scheveningen en Utrecht in concentratiekamp Coswig terechtgekomen
Persoonlijk verhaal : Cornelis Mooiman

Marinier Kees Mooijman had samen met van Beest en Daane op een wachtschip dienstgedaan. Hij was al in de begin jaren van de oorlog actief in het verzet in Scheveningen. Toen daar de grond onder zijn voeten te heet werd verhuisde hij naar Middelburg en werd daar niet veel later lid van de groep van Beest. 

Mooiman werd na zijn arrestatie eerst vastgezet in het Oranjehotel in Scheveningen. Daarna ging hij via Utrecht naar het condentratiekamp Coswig(Anhalt).

Daane had blijkbaar niet heel veel belastende informatie over Mooijman verzameld. Mooiman werd in eerste instantie veroordeeld tot de doodstraf wegens spionage en wapenbezit. Later werd dit omgezet in 15 jaar tuchthuis.

Na de oorlog was Mooiman eerst actief bij de Politieke Recherche, de Rijkspolitie en bij de Kamer van Koophandel. Hij emigreerde hij naar Canada waar hij tot zijn pensioen in 1982 actief was als inspecteur in de houtfabrieken van Crown Zellerbach. Hij overleed op 3 november 2006.

Verraad van Daane, leden van de groep Van Beest, Van Hattem en Niftrik opgepakt.

De groep ‘Van Beest’ werd in 1942 verraden door Izaäk Daane. Izaäk was een jaargenoot van Van Beest. In tegenstelling tot Van Beest had Daane NSB sympathieën. Hij was vrijwel direct na de capitulatie bij de politie gegaan en had hoogstwaarschijnlijk een aandeel in het oprollen van de verzetsorganisaties "Leeuwen-garde" en "Oranje voor Nederland". In 1942 infiltreerde hij in de groep Van Beest en de ontsnappingslijn Niftrik waarmee via België mensen uit Nederland werden vervoerd.

Vlak nadat men binnen de groep van Beest argwaan kreeg begon de SD in maart 1942 met het oppakken van personen die actief waren binnen de groep Van Beest en van Hattem. Het bleek als snel dat Daane hierachter zat. Daane werd geschaduwd en toen hij met een nazi-embleem op zijn jasje het Gestapo kantoor in Rotterdam verliet was het bedrog van Daane duidelijk. Daane, die niet wist dat hij was ontdekt, werd in de eerste week van augustus 1942 meegelokt naar de heide bij Anloo en daar geliquideerd.

Het lichaam werd begraven. Omdat Daane's contacten bij de SD waren geïnformeerd over de trip naar Anloo vonden ze al snel het niet zo heel goed verborgen lichaam. Via het notitieboekje dat Daane bijhield konden ze nog een aantal verzetsmensen oppakken. Mogelijk zijn tijdens de verhoren van deze mannen nog meer namen genoemd zodat steeds meer verzetsmensen werden opgepakt.

Van Beest zelf kwam tijdens zijn arrestatie om het leven. De gevangengenomen verzetsmensen werden op basis van de gevonden bewijzen ter dood veroordeeld, of naar concentratiekampen gestuurd. De te dood veroordeelden werden in kamp Amersfoort werden vastgehouden en op 20 juli 1943 later samen met 15 anderen op de Leusderheide gefusilleerd. 

In de Middelburgse wijk Prooijenspark zijn diverse straten vernoemd naar verzetsmensen uit de groep "Van Beest"

Onderscheidingen
Verzetsherdenkingskruis (NL)
MKMK
.
Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id