Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Boelo Heert Tigchelaar
database-id
8745


Burger

Categorie :Krijgsgevangen-,Werk-/Strafkamp
Naam :Boelo Heert Tigchelaar     (Man)
Leeftijd :27
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Mattheus Johannes Tigchelaar en Afiena Hillechiena Potjewijd
Beroep :Garagehouder
Adres :Kerkstraat 26
Zevenbergen
Geboortedatum : 14-08-1917Plaats:Zevenbergen
Betrokken bij actie :29-03-1945    PlaatsMiddelburg
Overlijdensdatum :29-03-1945    Plaats:Kdo Nordhausen
Datum overlijdensakte is 31-03-1947, nummer 35, Zevenbergen.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:
  • Gedenkboek 2.
  • Herdenkingszuil, Nederlands Ereveld, Friedhof Stoffeln, Bittweg, Düsseldorf-Oberbilk, met de zuil worden de Nederlanders herdacht die in de concentratiekampen zijn omgekomen.
  • Oorlogsplaquette, Markt 1, Zevenbergen.
Persoonlijk verhaal : Boelo Heert Tigchelaar

Boelo wordt geboren op 14 augustus 1917 in Zevenbergen, waar hij garagehouder is. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Op 5 augustus 1942 wordt hij hiervoor gearresteerd en overgebracht naar Breda en vandaaruit vastgezet in de SD-Gefängnis Haaren. In maart 1943 volgt overplaatsing naar de gevangenis aan de Gansstraat in Utrecht. Daar wordt hij veroordeeld tot Nacht und Nebel, wat inhoudt dat hij spoorloos moet verdwijnen in de Duitse kampen, zonder dat zijn familie en kennissen ooit te weten komen of hij nog leeft of niet. Het is in feite een doodsvonnis dat niet wordt voltrokken: het fysiek slopende werk, de mishandelingen en de ontberingen van de kampen moeten hem fataal worden.

In september 1943 wordt Boelo via kamp Amersfoort naar Natzweiler-Struthof in de Vogezen gedeporteerd. Samen met Gross-Rosen is dit een van de specifieke Nacht und Nebel-kampen van de nazi’s, waar naast joden en andere vervolgde groeperingen met name verzetsstrijders en politieke tegenstanders van de nazi’s onder zware mishandelingen uitputtend werk verrichten in de steengroeves.

Als in september 1944 de geallieerde troepenmacht het kamp nadert, wordt Boelo op transport gezet naar Dachau. In december 1944 volgt, mogelijk via Buchenwald, transport naar concentratiekamp Mittelbau-Dora bij Nordhausen, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij het uitgraven van tunnels voor de onderaards verhuisde wapenfabrieken. Ook wordt hij betrokken bij de productie van wapens en munitie in diezelfde installaties. Voor Boelo en zijn medegevangenen betekent het lange dagen van zwaar werk onder de grond. Net als in de andere kampen schieten huisvesting en voeding ernstig tekort en lopen de gevangenen in hun verzwakte toestand het risico om zware ongelukken te maken. Ondertussen staan ze bloot aan voortdurende mishandelingen door de bewakers. Die trede gewelddadig op als het werk niet hard genoeg opschiet, of bij verdenking van sabotage. Even zo vaak zijn de dwangarbeiders slachtoffer van willekeur en sadisme.

Ook voor Boelo worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 29 maart 1945 in het kamp bij Nordhausenop 27-jarige leeftijd.

Bron: brabantsegesneuvelden.nl

Aanvulling: Kwam in Kamp Natzweiler aan op 26-10-1943, kampnummer 5615 (Arelsen-Archives.org). Kwam in Dachau aan op 06-09-1944, kampnummer 100939 (verzetsmuseum.org/dachau).

 

Verraad van Daane, leden van de groep Van Beest, Van Hattem en Niftrik opgepakt.

De groep ‘Van Beest’ werd in 1942 verraden door Izaäk Daane. Izaäk was een jaargenoot van Van Beest. In tegenstelling tot Van Beest had Daane NSB sympathieën. Hij was vrijwel direct na de capitulatie bij de politie gegaan en had hoogstwaarschijnlijk een aandeel in het oprollen van de verzetsorganisaties "Leeuwen-garde" en "Oranje voor Nederland". In 1942 infiltreerde hij in de groep Van Beest en de ontsnappingslijn Niftrik waarmee via België mensen uit Nederland werden vervoerd.

Vlak nadat men binnen de groep van Beest argwaan kreeg begon de SD in maart 1942 met het oppakken van personen die actief waren binnen de groep Van Beest en van Hattem. Het bleek als snel dat Daane hierachter zat. Daane werd geschaduwd en toen hij met een nazi-embleem op zijn jasje het Gestapo kantoor in Rotterdam verliet was het bedrog van Daane duidelijk. Daane, die niet wist dat hij was ontdekt, werd in de eerste week van augustus 1942 meegelokt naar de heide bij Anloo en daar geliquideerd.

Het lichaam werd begraven. Omdat Daane's contacten bij de SD waren geïnformeerd over de trip naar Anloo vonden ze al snel het niet zo heel goed verborgen lichaam. Via het notitieboekje dat Daane bijhield konden ze nog een aantal verzetsmensen oppakken. Mogelijk zijn tijdens de verhoren van deze mannen nog meer namen genoemd zodat steeds meer verzetsmensen werden opgepakt.

Van Beest zelf kwam tijdens zijn arrestatie om het leven. De gevangengenomen verzetsmensen werden op basis van de gevonden bewijzen ter dood veroordeeld, of naar concentratiekampen gestuurd. De te dood veroordeelden werden in kamp Amersfoort werden vastgehouden en op 20 juli 1943 later samen met 15 anderen op de Leusderheide gefusilleerd. 

In de Middelburgse wijk Prooijenspark zijn diverse straten vernoemd naar verzetsmensen uit de groep "Van Beest"

Bronnen
O.G.S.; Arolsen Archives; Verzetsmuseum;
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 35

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id