Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Bastiaan van Beveren
database-id
887


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Bastiaan van Beveren     (Man)
Alias/Schuilnaam:Bas
Leeftijd :21
Burgerlijke Status: Ongehuwd
Ouders :Jacob van Beveren en Cornelia Smouter
Beroep :Kantoorbediende
Adres :Vlissingen
Geboortedatum : 02-12-1923Plaats:Rotterdam
Overlijdensdatum :12-02-1945    Plaats:Haarlem
Verspreider van Trouw.
Gefusilleerd.
Begraven:Eerebegraafplaats Bloemendaal, Zeeweg, Overveen,
Grafnummer:--35
Monument:

Verzetsmonument, Jan Gijzenkade, Haarlem, op het monument wordt de naam vermeld.

Tekst op monument:

Die overwint zal alles beërven. Openb 21:7

Persoonlijk verhaal : Bastiaan van Beveren

Bas van Beveren werd op 2 december in 1923 in Rotterdam geboren. Hij verhuisde omstreeks 1936 naar Vlissingen toen zijn vader die bij de Douane werkte daar werkt gestationeerd. In 1943 dook hij onder toen hij een oproep kreeg om in Duitsland te gaan werken. Aanvankelijk zat hij in Rilland-Bath maar toen dit niet meer ging vertrok hij naar Amsterdam waar zijn zus ook woonde. Hier kwam hij in contact met Trouw en raakte hij ook betrokken bij de verspreiding van dit ondergrondse blad. Hij werd door de SD opgepakt toen hij matriaal bezorgde op een adres aan de Keizersgracht. Later werden meer Trouw medewerkers. Tijdens zijn gevangenname werd Bastiaan flink mishandeld. 

op 12 februari werden 8 mannen als represaille gefussileed. De reden hiervoor was de aanslag van het verzet op twee Duitse officieren op 11-02-1945. De acht slachtoffers waren door de bezetter gearresteerd omdat ze verdacht werden van verzetsactiviteiten en zaten opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam. Op 12-02-1945 werden de gevangenen per vrachtauto naar de Jan Gijzenbrug in Haarlem vervoerd. Bij de brug werd door Duitse soldaten een groep burgers bijeen gedreven die de executie moesten bijwonen. Vervolgens werden de acht mannen naast elkaar opgesteld op de Rijksstraatweg waar ze door vuurpeloton werden geexecuteerd. 

Bronnen
OGS

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id