Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Leonardus Hendrik Penninkx
database-id
979


Burger

Categorie :Krijgsgevangen-,Werk-/Strafkamp
Naam :Leonardus Hendrik Penninkx     (Man)
Leeftijd :49
Burgerlijke Status: Gehuwd met Hendrika Rietveld
Beroep :Sergeant-Majoor
Adres :Utrecht
Geboortedatum : 27-11-1895Plaats:Middelburg
Overlijdensdatum :30-11-1944    Plaats:Hamburg-Neuengamme
Opgepakt in Utrecht, Wijkhoofd illigaliteit in wijk 3.
Begraven:Nederlands Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen,
Grafnummer:C--172
Monument:

Plaquette in de hal van N.S. station Utrecht Centraal, Stationshal, Utrecht.                        "Monument voor het gevallen spoorwegpersoneel", Moreelsepark, Utrecht,op de rechter plaquette wordt de naam vermeld.                                                                              Naam wordt vermeld in het "Dodenboek" van Neuengamme.  

Persoonlijk verhaal : Leonardus Hendrik Penninkx

Penninkx was tot mei 1940 sergeant-majoor in het Nederlandse leger. Eind 1940 begon hij met het vormen van een illegale kern in Utrecht. Hij verzamelde wapens, verstuurde berichten en hielp onderduikers. In 1941 trad hij als railwachter in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen om zijn illegale werk door te zetten.

Op het adres in Utrecht waar hij woonde had hij twee onderduikers verstopt. Tevens was er een wapenopslag en een drukkerij van illegale papieren. Later werd hij een van de oprichters en medewerkers van de L.O. Utrecht. Hij woonde in Utrecht in een bovenwoning . Deze was te bereiken door een trap die naast de voordeur van de onderburen was. Zijn onderbuurvrouw was een Duitse die getrouwd met een NSB'er. Deze onderburen gaven ook feestjes voor leden van de SS, de SD en officieren van het Duitse leger. Deze instanties, met name de SS en SD, waren al geruime tijd op zoek naarr PIII, het wijkhoofd van de illegaliteit van wijk 3 in Utrecht. Ze wisten uiteraard niet dat PIII Leonardus Hendrik Penninkx was.

Penninkx werd in mei 1944 verraden doordat een gearresteerde koerier tijdens verhoor was doorgeslagen. Toen Leonardus na 6 weken afwezigheid weer eens thuis sliep, na op reis te zijn geweest in verband met het L.O.-werk, werd hij door de Duitsers van zijn bed gelicht. Via verschillende kampen kwam hij ten slotte terecht in het beruchte concentratiekamp Neuengamme. Daar is hij op 30 november 1944 gefusilleerd. Kampnummer 58903.

Bron: Wikipedia.

 

Bronnen
Het Grote Gebod; OGS
Overige bronnen: beroep: overlijdensakte 1881, Utrecht.

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id