Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Joost Pieter Jonker
database-id
985


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :Joost Pieter Jonker     (Man)
Leeftijd :42
Burgerlijke Status: Gehuwd met Adriana Evertse
Beroep :Metselaar
Adres :Haamstede
Geboortedatum : 24-08-1902Plaats:Brouwershaven
Overlijdensdatum :10-12-1944    Plaats:Renesse
Lid verzet Haamstede.
Opgehangen. "10 van Renesse".
Begraven:Alg begraafplaats, Oude Moolweg, Renesse,
Grafnummer:--357
Monument:

Oorlogsmonument, Oude Moolweg, Renesse, op het monument wordt de naam vermeld. Plaquette, plein in de Weststraat, Burgh-Haamstede, op de plaquette wordt de naam vermeld.

Persoonlijk verhaal : Joost Pieter Jonker
10 verzetsmensen opgehangen bij Slot Moermond Renesse
Via de bedrijfstelefoon van de Provinciale Energie Maatschappij te Zierikzee werd in het geheim contact gehouden met de geallieerden. Op 6 december zou men een aantal onderduikers waaronder een vlieger een gedeserteerde soldaat en verzetslieden die nuttig zouden zijn voor de geallieerden van het eiland afhalen. Dit liep mis en men keerde terug naar de onderduikadressen. De volgende dag volgde een nieuwe poging. Ook dit liep fout. De geallieerde patrouille die te laat arriveerde werd opgemerkt door de Duitsers. De 17 man die nog niet in veiligheid waren gebracht liepen tegen een gealarmeerde Duitse patrouille aan. 10 mannen waaronder de Armeense desserteur York werden na een vuurgevecht aangehouden terwijl 7 anderen uit handen van de Duitsers konden blijven. Gemeente secretaris Cees Lazonder raakte tijdens het vuurgevecht zwaar gewond. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd.. De overige mannen werden de volgende dag met een boot naar Brouwershaven vervoerd. Op het schip zaten ook een 7-tal Armeense militairen die eerder die maand Duitse militairen hadden vermoord. De mannen werden van hen gescheiden. York, De Armeense militair die samen vreesde het ergste. Hij kon zich losmaken van de reling waaraan hij was vastgebonden en sprong overboord. Diverse bronnen geven aan dat zijn vlucht geslaagd was maar omdat we een graf terugvinden lijkt het erop dat hij toch om het leven is gekomen. Via Ouddorp werden de gevangenen naar Middelharnis vervoerd en berecht. Alle 8 mannen werden veroordeeld tot de doodstraf. De 7 Armenen werden in Middelharnis voor het vuurpeleton gezet. Alleen hun voornamen zijn bekend: Grisha, Ruben, Walodja, Gora, Sascha, Meirapet en Mratschik. De eerste vijf waren ingenieur, Meirapet was student en Mratschik journalist. De doodstraf voor de 8 mannen werd op zondag 10 december voltrokken bij Slot Moermond in Renesse. Een andere ter dood veroordeelde I. van der Bijl die met deze actie niets te maken had werd eveneens opgehangen. De zwaar gewonde C. Lazonder overleed een dag later en werd vervolgens naast de anderen opgehangen. De lichamen moesten 24 uur blijven hangen en de familie plus 5 ingezetenen uit elke gemeente op Schouwen en Duiveland werden gedwongen langs de lichamen te lopen.
Bronnen
Zierikzee tijdens de oorlogsjaren 40-45 door LA Verburg

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id