Slachtoffers Aircraft crashes
Military details
Hill Mercer
database-id
2881


Military

Category:Aircraft crash/incident
Name:Hill Mercer     (Man)
Age:21
Marital statusMarriage status unknown
Parents:George and Jane Mercer
Address:Lisburn, Northern Ireland
Served in Allied army
Army: Royal Air Force
Unit:158 Squadron
Rank: Sergeant
Role: Wireless Operator/Airgunner
Operation: Missie Keulen
StatusKilled in Action
Birth-date1920Place:
Died30-05-1942    Place:Oosterschelde thv Schelphoek
Toestel werd neergeschoten door een Duitse nachtjager.
Buried:Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen,
Gravenumber:B--29
First burial Place:Noorderbegraafpl, 05-06-1942, vak 3B, nr 63, 1diep
Monument:
  • "Cross of Sacrifice", Noorder begraafplaats, Pres Rooseveltlaan, Vlissingen.
Persoonlijk verhaal : Hill Mercer
 
Hij werd op 03-06-1942 op het strand van Wissenkerke aangetroffen. Lijkschouwing wees op een gebroken linker onderbeen, een diepe hoofdwond en een diepe wond aan de rechterknie. Desondanks was verdrinking de oorzaak van het overlijden. Op 05-06-1942 werd hij op de Noorder begraafplaats te Vlissingen ter aarde besteld.
Oosterschelde (Schelphoek) 5 km W Tholen Vickers-Wellington II Z8577 NP-T

Het toestel steeg om 23.19 op van het vliegveld Driffield om deel te nemen aan de eerste 'Millenium'-raid op Keulen. Dit was de eerste keer dat meer dan 1000 toestellen gelijktijdig een missie op een stad uitvoerden. Er zouden daarna nog vele van dit soort missies volgen. 

Het weer zorgde voor veel problemen en door ijsafzetting kon het toestel niet de afgesproken hoogte van 15.000 ft houden. Squadron leader Harkness besloot de missie niet af te breken maar om door te vliegen.

Het vliegtuig vloog op een hoogte van ongeveer 10.000 ft en omdat het zich buiten de grote stroom met toestellen bevond werd het al snel een doelwit. Nadat de zoeklichten het toestel hadden gevangen konden twee Duitse nachtjagers hun slag slaan. Het toestel werd hiermee het eerste toestel dat tijdens deze raid werd neergehaald 

Twee Duitse vliegers claimen dit toestel: 

  • Oblt Heinrich Prinz zu Sayn-Wittgenstein 9./NJG2
  • Hptm Horst Patuschka 7./NJG2

Het aanschoten toestel stortte ten noorden van Noord-Beveland in de buurt van de 'Schelphoek' in de Oosterschelde. De lichamen van 4 van de bemanningsleden spoelden later aan in dit gebied. Alleen het lichaam van Harkness werd niet teruggevonden. Aanvankelijk was er hoop dat hij de crash had overleefd en ontsnapt was. Op de laatste dag van 1942 kon men uiteindelijk ook het lichaam van Harkness bergen. Alle mannen werden begraven op de begraafplaats in Vlissingen.

Voor 158 Squadron betekende dit het laatste verlies van een Wellington. De Vickers Wellington bleek niet geschikt te zijn om dit soort bombardementsvluchten uit te voeren. De missies met zoveel toestellen zorgde ook voor het einde van de zogenaamde Kamhubber Linie. Generaal Kamhubber baseerde zijn verdediging op vakken van ongeveer 15 bij 15 kilometer. Hij gebruikte in dit gebied een nachtjager om vijandelijke toestellen aan te vallen. Die methode bleek met missies waarbij met 300 tot 1000 toestellen werd gevlogen steeds slechter te werken. 

approximately location of death or action
Sources
wingstovictory.nl; cwgc.org.; findagrave.com;

Although we do our utmost best to check the information before placing it on our site, the information on the site could contain errors We use only pictures and information that we collected from within our own archives or that was handed to us by family or through the public domain. If you think the displayed info isn't accurate or if you have other comments please let us know. Mail Databasebeheerder please state the database-id