Slachtoffers Aircraft crashes
Military details
Jerzy Mazurkiewicz
database-id
4821


Military

Category:
Name:Jerzy Mazurkiewicz     (Man)
Age:22
Marital statusMarriage status unknown
Served in Allied army
Army: RAF Fighter Command
Unit:308 sqdn
Rank: Flight Lieutenant
Role: Piloot
Operation: Bewapende verkenning
StatusEvaded
Birth-date06-11-1921Place:Warschau
Mission:11-09-1944    PlaceNieuwdorp
F/Lt. Mazurkiewicz EVD
Persoonlijk verhaal : Jerzy Mazurkiewicz

F/LT Jerzy Mazurkiewicz werd op 6 november 1921 geboren in het Poolse Warschau. Hij is in Engeland terecht gekomen en vliegt in het 308 squadron. Dit was een pools squadron dat bekend staat als het “City of Krakau” squadron. Hij is ook actief tijdens D-Day.  

Op 11 september 1944 was hij in zijn Spitfire opgestegen van de in Frankrijk aangelegde vliegbasis B-31 Fresnoy Folny. De opdracht was om de vluchtende Duitse troepen ten noorden van de Schelde te beschieten. In deze periode probeerde het 15e leger met alles wat varen en rijden kon uit de omsingeling van de geallieerde legers te vluchten. Tijdens de missie vernield hij een machinegeweerstelling maar werd zijn toestel geraakt. Jerzy was hierdoor genoodzaakt om een noodlanding te maken. 

Na de crashlanding zorgde een paar Spitfires uit zijn Squadron ervoor dat de Duitsers even op afstand bleven. Dat bood Jerzy de gelegenheid om met behulp van de veldwachter uit handen van de Duitsers blijven. Toen agent Daniëlse het toestel omstreeks kwart over twee in de middag zag neerkomen sprong hij op zijn motor en reed naar het toestel toe. Onderweg nam hij Ille Rijk, de molenaarszoon mee. Ze passeerden onderweg een aantal Duitsers die ook op weg naar de crashlocatie waren.

Het vliegtuig was in de buurt van boerderij Vleugelhof terechtgekomen en de piloot bleek ongedeerd. Hij kreeg snel de stoffige overal van Ille aan en reed in plaats van Ille achterop de motor van Daniëlse terug naar Nieuwdorp. Daniëlse bracht Jerzy naar Landlust. Hij verblijft hier 6 weken lang onder de schuilnaam Cornelis Jansen. Na de bevrijding kwam Jerzy weer tevoorschijn en keerde hij op 30 oktober 1944 nog terug naar de basis B-61 St. Denys nabij Gent.

Mazurkiewicz overleefde de oorlog en krijgt 2 keer een Krzy┼╝ Walecznych (Een onderscheidingen voor moed) en de Odznaka Za Rany i Kontuzje (een een badge voor de tijdens de crash opgelopen verwondingen). Hij bleef in Engeland wonen. Hij overleed op 27-10-1992 en werd in Londen begraven

Nieuwdorp Supermarine-Spitfire IX NH186:ZF-P

F/LT Jerzy Mazurkiewicz was op 11 september met zijn spitfire opgestegen van de in Frankrijk aangelegde vliegbasis B-31 Fresnoy Folny. De opdracht was om de vluchtende Duitse troepen ten noorden van de Schelde te beschieten. In deze periode probeerde het 15e leger met alles wat varen en rijden kon uit de omsingeling van de geallieerde legers te vluchten.

Tijdens de missie werd het toestel geraakt door Flak. Jerzy was hierdoor genoodzaakt om een noodlanding te maken. Na de crashlanding zorgde een paar spitfires uit zijn Squadron ervoor dat de Duitsers even op afstand bleven. Dat bood Jerzy de gelegenheid om met behulp van de veldwachter uit handen van de Duitsers blijven. Toen agent Daniëlse het toestel omstreeks kwart over twee in de middag zag neerkomen sprong hij op zijn motor en reed naar het toestel toe. Onderweg nam hij Ille Rijk, de molenaarszoon mee. Ze passeerden onderweg een aantal Duitsers die ook op weg naar de crashlocatie waren.

Het vliegtuig was in de buurt van boerderij Vleugelhof terechtgekomen en de piloot bleek ongedeerd. Hij kreeg snel de stoffige overal van Ille aan en reed in plaats van Ille achterop de motor van Daniëlse terug naar Nieuwdorp. Danielse bracht Jerzy naar Landlust. Hier werd hij verborgen totdat Nieuwdorp een zestal weken later werd bevrijd. Na de bevrijding kwam Jerzy weer tevoorschijn en keerde hij op 30 oktober 1944 nog terug naar de basis B-61 St. Denys nabij Gent. Mazurkiewicz overleefde de oorlog en bleef in Engeland wonen. 

Het verhaal gaat dat hij tijdens zijn verblijf door veldwachter Danielse ook nog een keer per motor naar 's-Heer Arendskerke is vervoerd om met een aantal daar ondergedoken piloten te kunnen praten. Dit verhaal wordt in het boek Noodsein over Zeeland beschreven.

Medals
KWKW
KWKW
ODRKODRK
.
approximately location of death or action
Sources
Archives Liberationmuseum Zeeland

Although we do our utmost best to check the information before placing it on our site, the information on the site could contain errors We use only pictures and information that we collected from within our own archives or that was handed to us by family or through the public domain. If you think the displayed info isn't accurate or if you have other comments please let us know. Mail Databasebeheerder please state the database-id