Slachtoffers Aircraft crashes
Military details
A Giroulle
database-id
5377


Military

Category:Aircraft crash/incident
Name:A Giroulle     (Man)
Age:27
Marital statusMarriage status unknown
Parents:Piere Giroulle en Clémentine Isabelle Frédérice Soetwey
Served in Allied army
Army: RAF Bomber Command
Unit:138 Sqdn
Rank: Luitenant
Role: Geheim Agent
Remarks:Special Duty Squadron
StatusMissing in Action
Birth-date08-05-1916Place:
Died30-03-1944    Place:Hoedekenskerke
Geheim agenten Deprez en Giroulle verdronken.
Aan boord van toestel dat neerstorte bij de Biezelingse Ham
Buried:Geen graflocatie bekend
Hoedekenskerke (bij de Biezelingse Ham) Handley Page-Halifax MK. V LL287:NF-S

In de avond van 30 maart 1944 vertrok vanaf de basis Temsford een Halifax van het 138 squadron. Het toestel vloog richting België om 2 Belgische geheim agenten in de buurt van Antwerpen te droppen. Deze mannen, Robert Deprez (codenaam Lucullus) en Albert Girouille (codenaam Troilus), waren de zending met de codenaam Lucullus-Troilus.

Luitenant Robert Deprez was aan het begin van de oorlog naar Engeland ontsnapt. Samen met 2 vrienden was hij via Spanje naar Engeland vetrokken om in dienst te gaan. Hij was getraind om als verbindingsman bij het leger van België (geheim leger) op te treden en moest gedropt worden in de streek van Ellezelles nabij Ronse. De mannen zouden België nooit bereiken. 

De Halifax vloog in eerste instantie mee als onderdeel van een Bomber Command missie op Neurenberg. Vlak voor het eiland Walcheren boog het af om over de Westerschelde richting Antwerpen te vliegen. 

Door de relatieve veiligheid van de 'bomberstream' te verlaten werd het toestel een doelwit voor de Vlissingse- en Breskense Flak opstellingen. Omstreeks 1 uur werd het toestel geraakt. Het toestel was genoodzaakt een noodlanding uit te voeren. Dat werd een noodlanding te water (ditching) ter hoogte van de Biezelingse Ham in de Westerschelde. Hierbij komen de twee Belgische agenten en een aantal bemanningsleden om het leven.

5 mannen kunnen via een dinghy de Zuid-Bevelandse kust bereikenen. Daar aangekomen gaan ze twee groepen uiteen. Beale en Mill vinden onderdak bij een boer. en voor hen wordt een ontsnappingsroute in elkaar gezet. Mill kan inderdaad ontsnappen maar Beale wordt op 7 september alsnog opgepakt.  Van de andere groep weten we dat Warrant Officer J. Weir  RAAF en Flight Sergeant. G.W. Kimpton gevangen genomen werden en beide terecht kwamen in Stalag 357 Kopernikus. 

In de Biezelingseham werd later door vrienden van Deprez een klein monument geplaatst.

 

approximately location of death or action
Sources
Archives Liberationmuseum Zeeland

Although we do our utmost best to check the information before placing it on our site, the information on the site could contain errors We use only pictures and information that we collected from within our own archives or that was handed to us by family or through the public domain. If you think the displayed info isn't accurate or if you have other comments please let us know. Mail Databasebeheerder please state the database-id