Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Jan Pille
database-id
1263


Burger

Categorie :Als gevolg van gevechten
Naam :Jan Pille     (Man)
Leeftijd :22
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Meindert Pille en Adriana Margaretha Sjouw
Beroep :Stuurmansleerling KV
Adres :Veere
Geboortedatum : 16-01-1919Plaats:Nieuwenhoorn
Overlijdensdatum :27-01-1941    Plaats:AegĂ«ische Zee a/b ss Slamat
Begraven:Nieuwe Protestantse begraafplaats, Malamou, Athene,
Grafnummer:--1
Monument:

Oorlogsmonument, Zanddijkseweg, Veere, op het monument wordt de naam vermeld. Nationaal Koopvaardijmonument "De Boeg", Boompjeskade, Rotterdam.

 

Persoonlijk verhaal : Jan Pille

Op 27-04-1941, de Slamat was betrokken bij de evacuatie van Britse, Australische en Nieuw-Zeelandse troepen vanuit Nauplia Griekenland, werd zij aangevallen door Ju-87 duikbommenwerpers en zonk met het verlies van 203 bemanningsleden. Er waren 508 militairen aan boord van de Slamat en vele van hen werden gered door de destroyers HMS Diamond en HMS Wryneck. Maar beide schepen werden later ook gebombardeerd en zonken waarbij veel van de aanvankelijk overlevenden van de Slamat, verdronken. Het totale verlies aan mensenlevens was 975 bemanningsleden ( 203 van de Slamat, 106 van de Wryneck en 166 van de Diamond) en 500 soldaten die aan boord van de Slamat waren.

Bronnen
Oorlogsmonument Veere; dhr de Voogd; O.G.S.; wrecksite.eu;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id