Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Alf Kristian Solbu
database-id
2354


Militair

Categorie :Gesneuvelde Militair
Naam :Alf Kristian Solbu     (Man)
Leeftijd :31
Burgerlijke Status: Gehuwd met Elisabeth Welsh
Ouders :Olav Andersen Solbu og Olga Nillsine Sefland
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :British Army, 52 Lowland Division
Eenheid :10 Commando, 5 Troop
Rang :Løytnant
Operatie :Mallard
Opmerking :Norwegian Army
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 11-05-1913Plaats:
Overlijdensdatum :05-11-1944    Plaats:Nieuw- en Sint Joosland
Begraven:Noorwegen
Monument:
  • "Monument voor Noorse Commando's", Boulevard van Schagen, Domburg, op de achterzijde van het monument  wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Alf Kristian Solbu

 

Solbu had voor de oorlog een winkel in radio's. Toen de oorlog uitbrak meldde hij zich al vrijwilliger en nam deel aan de gevechten tegen de Duitsers bij Dombås in 1940. In dat zelfde jaar vluchtte hij in een visserboot naar Schotland en meldde zich aan bij de Noorse troepen in Schotland. In 1942 was hij een van de 6 Noorse luitenants bij de Schotse 52. Lowland Division (157e Infanterie Brigade, 5de Bataljon The Highland Light Infantry Regiment) als luitenant en verbindingsofficier. In 1944 nam hij deel aan Slag om de Schelde en sneuvelde na de oversteek van het Sloe op 4 november 1944 in de polders rondom Nieuwland. Volgens de War diaries van het 5th Bataljon liep Solbu op een aantal Duitsers af die zich over wilden geven. Hij werd vervolgens neergeschoten door een groep Duitsers die zich een eindje verderop hadden verschanst en niet hadden gezien dat dit een witte vlag situatie was. Alf was in Schotland getrouwd met Schotse Elizabeth Welsh. Samen hadden ze een zoon, Harald.

Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
http://slekt.solbu.no/43.htm | Skeleton War Diary Glasgow Regiment

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id